Sari direct la conținut »

LinkedIn: profilul ideal și găsirea unui job mai bun în 26 de pași

LinkedIn: cum îți faci profilul ideal și cum îți găsești un job mai bun. Două video-uri de YouTube speciale dedicate platformei LinkedIn.

Ce este LinkedIn? Și de ce am nevoie să fiu activ (și) acolo?

Pe scurt, LinkedIn e cea mai bună rețea socială pentru oamenii care își caută job. Are în momentul în care public acest articol vreo 740 milioane de membri în toată lumea, din care minim 3 milioane în România, iar cei mai mulți utilizatori au între 25 și 34 de ani (aproximativ 65%).

Ca orice platformă socială, singurul mod în care poți crește rapid în audiență și relevanță e să fii activ/ă pe platformă. S-o folosești așa cum a fost gândită. Platformei „îi place” comportamentul ăsta și te va promova unei audiențe mai mari pentru domeniile relevante pentru tine. Acum poate te-ntrebi la ce te ajută exact toată această audiență și relevanță…

La ce mă ajută LinkedIn?

  1. găsești job-uri relevante pentru tine și să aplici la ele.
  2. primești job-urile noi care te interesează pe e-mail (putând filtra după o grămadă de criterii)
  3. creezi legături cu actuali și foști colegi de muncă, colegi de facultate, mentori, profesori, studenți sau colaboratori.
  4. creezi legături cu oameni pe care-i admiri din industria ta, de la companiile care te interesează sau din contextele sociale și profesionale în care te regăsești (conferințe, training-uri, etc).
  5. creezi legături cu recrutori care te pot ține la curent cu oferte noi de job-uri care ți se potrivesc.
  6. distribui propriul tău conținut, care te poziționează ca un specialist relevant pe platformă.
  7. distribui conținutul util creat de alții și să generezi discuții în grupul tău de cunoștințe.
  8. te abonezi la grupuri profesionale relevante pentru activitatea și interesele tale.
  9. participi la conversația creată în cadrul postărilor, grupurilor, companiilor sau evenimentelor relevante pentru tine.
  10. Să îți dezvolți un cont de social media „serios”, ancorat în experiența și abilitățile tale, pe care să-l poți transforma în platformă de promovare a serviciilor pe care le oferi ca specialist.
  11. Dacă ești recrutor, să găsești aplicanți la job-urile pe care le ai deschise și să faci headhunting.
  12. Dacă reprezinți o companie, să-ți creezi o prezență solidă în platformă, vizibilă tuturor celor care sunt interesați de brand-ul tău (investitori, colaboratori, angajați existenți și potențiali). Sau chiar să îți găsești potențiali clienți dintre cei care folosesc Linked In.

…și lista poate continua.

Serios acum, de ce are sens să am cont pe LinkedIn? Doar ca să socializez pe încă o platformă de care n-aveam nevoie?

Ca să pun problema simplu, există angajatori care recrutează exclusiv prin LinkedIn, și dacă n-ai cont acolo, nu exiști pentru angajatorii respectivi. Deci dacă-ți cauți un loc de muncă nou, sau unul mai bun, asta ar trebui să fie suficientă motivație pentru tine să-ți faci cont și să ți-l faci bine, ca să profiți la maxim de platformă. Evident, companiile nu recrutează doar prin LinkedIn, dar e unul din canalele cele mai valoroase în care poți găsi noi oportunități.

Nu mai pomenesc de contextul în care crești suficient de mult în experiență și trebuie să te poziționezi în piață ca un expert în domeniul tău. LinkedIn e platforma perfectă pe care poți face asta. Și ca să faci asta eficient, trebuie în primul rând să îți creezi un profil complex și complet în care să-ți reprezinți calitățile, aptitudinile și rezultatele. Dar poate și mai important, trebuie să folosești platforma corect și eficient: să generezi conținut, share-uiești conținutul relevant al altora, să lași comentarii pe subiecte de interes în nișa în care lucrezi și să dezvolți o relație cu oamenii care sunt în top în industria ta, cu recrutorii și cu foștii și actualii colegi de muncă.

Ai mai jos 26 de sfaturi prin care poți să ajungi să fii mândru sau mândră de profilul și postura ta pe LinkedIn, și asta să te ajute să obții job-ul visurilor tale.

Cum îmi fac profilul pe LinkedIn?

LinkedIn: cum îți faci profilul ideal și cum îți găsești un job mai bun. Două video-uri de YouTube speciale dedicate platformei LinkedIn.
Folosește LinkedIn eficient și fă-ți profilul perfect!

De câteva zile sunt implicat într-un proces de recrutare ca angajator, folosind LinkedIn ca platformă principală de recrutare. Asta implică faptul că am petrecut ceva mai mult timp ca de obicei pe LinkedIn. Și că am văzut foarte multe profiluri de LinkedIn în timpul ăsta.

Există multe extreme: sunt profiluri extrem de bine făcute, puse la punct până la cel mai mic detaliu și foarte bine conturate, și profiluri care zici că-s părăsite de câțiva ani, cu conținut incomplet sau minimal, lucru care dovedește dezinteres pentru platformă și potențialul de angajare. O parte din problemă cred că este înțelegerea greșită a platformei.

Există mulți oameni care nu au aflat sau înțeles la ce-i ajută un profil coerent pe LinkedIn, sau care e diferența dintre LinkedIn și alte platforme. Așa că prin articolul de azi vreau să clarific puțin problema LinkedIn-ului pentru toată lumea, din perspectiva unui om care e activ pe platformă de peste 14 ani (din 8 martie 2007) și care a și angajat, a și fost angajat folosind LinkedIn.

Mi-am făcut contul pe LinkedIn încă din 8 martie 2007.
Mi-am făcut contul pe LinkedIn încă din 8 martie 2007.

Ca pe orice altă platformă de social media, profilul spune ceva despre tine. E cartea ta de vizită. Dacă pe Facebook, Instagram sau orice altă platformă de socializare nu prea ai reguli nescrise sau „bune practici” când vine vorba de ce faci și cum te prezinți și fiecare își construiește identitatea virtuală după bunul plac, când vine vorba de viața ta profesională lucrurile nu mai merg chiar așa.

1. Fotografia contează

Surpriză! 🙂 Și aici, poza de profil contează.

Conform celor de la LinkedIn, a avea o poză (față de contextul în care te decizi să nu adaugi una) îți face profilul să fie vizitat de 14 ori mai mult și îți crește cererile de conexiune de 9 ori. De-asta e bine să ai una.

Sfatul meu e să optezi pentru o fotografie flatantă, normal. Toată lumea vrea să arate bine într-o fotografie de profil. Însă ai grijă să fie una într-un cadru cât mai profesional. Evită imaginile prost tăiate, cu o rezoluție scăzută și o calitate proastă, fiindcă pot lăsa impresia că nu-ți dai interesul.

Ies categoric din discuție pozele în care sunt alte persoane sau poze cu animalul tău de companie sau cu un fundal de vacanță – există alte platforme pentru acelea, LinkedIn e locul în care seriozitatea și profesionalismul sunt la ele acasă. 

Sfat: dacă descoperi cu stupoare că nu ai nici o poză serioasă sau demnă de a fi share-uită cu angajatori, îți poți face repede una – ai nevoie doar de un telefon mobil, lumină naturală și un perete alb sau un fundal cât mai clean, profi. Alege o ținută business și zâmbește! E important să fii plin/ă de încredere în tine, vei transmite asta și celor ce îți vor viziona profilul!

Așa arată profilul meu de LinkedIn astăzi. Faptul că am un brand personal e foarte vizibil datorită imaginii de cover, iar poza de profil e un portret dintr-un moment fericit.
Așa arată profilul meu de LinkedIn astăzi. Faptul că am un brand personal e foarte vizibil datorită imaginii de cover, iar poza de profil e un portret dintr-un moment fericit.

În final, nu uita de secțiunea cover photo, locul perfect pentru a da de înțeles prin imaginea aleasă în ce industrie profesezi sau vrei să profesezi. Ai zice că nu are cine știe ce impact, dar un profil coerent îți va crește șansele de angajare.

2. Menține-ți profilul real și la zi

Chiar m-am gândit dacă ar mai fi nevoie să menționez lucrurile astea, dar apoi am tras cu ochiul la unele profiluri de LinkedIn și am ajuns la concluzia că da. Sunt multe profiluri lăsate de izbeliște, pe care intră cineva din an în Paști probabil, făcute doar fiindcă „toată lumea are profil pe LinkedIn, așa că îmi fac și eu unul… dar nu-mi dau silința acum, că doar nu caut un job…” Greșit!

Așa cum nu vei alege ca poză de profil (că tot am discutat despre asta) o fotografie de final de liceu pentru că nu te mai reprezintă, așa e și cu întregul tău profil. Pe parcursul anilor ai evoluat, ai experimentat lucruri în cariera ta și ai învățat și crescut odată cu fiecare job. Toate sunt importante, și un profil adus la zi va ajuta mult pe recrutor să își facă o imagine completă asupra evoluției tale în carieră și experienței pe care o ai. 

Ține-ți profilul la curent (cursuri, conferințe la care participi, ce cărți ai mai citit in domeniu – nu doar job-uri avute) și ferește-te de tentația de a „înflori” (nu scrie despre tine decât lucruri care pot fi demonstrate sau verificate – nu minți). Altfel, în cazul în care nu le vei putea susține, vei pica extrem de prost în fața recrutorilor și nu numai.

3. Scrie Headline-ul perfect

Imaginează-ți că îți cere cineva să scrii „statusul” carierei tale. Cam asta este în termeni simpli secțiunea de Headline. Ai o mână de cuvinte la dispoziție să-i spui celui ce intră pe profilul tău în ce domeniu activezi, pe ce poziție, ce experiență ai și ce skill-uri.

Este, deci, extrem de util să anticipezi că recrutorii caută posibili candidați după anumite cuvinte cheie, deci un best practice când îți completezi secțiunea de Headline ar fi să le folosești din plin!

Încearcă și te limitezi la poziția pe care o ocupi în prezent (cu mențiunea că e bine uneori să nu mai menționezi neapărat și compania la care ești angajat tot în Headline, deoarece îți vei irosi din caractere și oricum acea informație poate fi găsită de recrutori pe profil la altă secțiune) și câteva skill-uri importante dobandite.

💡 EXEMPLU:💡

Technical Writer at ABC Corporation poate deveni Technical Writer and Developer.

Un alt sfat bun – dacă ești în căutare de un job nou – ar fi să faci faci research și să observi ce cuvinte cheie / skill-uri apar constant în anunturile de job pentru pozițiile pe care le visezi și să le ai în vedere atunci când îți completezi secțiunea de Headline și cea de Summary (cele două fiind bine să se completeze una pe cealaltă).

Nu în ultimul rând, dacă vrei să îți găsești un job pentru care nu ai experiență anterioară însă ai făcut demersuri pe cont propriu să înveți acea meserie, poți – și chiar ar fi bine – să menționezi în Headline (și în Summary) faptul că aspiri la job-ul respectiv.

💡 EXEMPLU:💡

Training to be a Graphic Designer.

4. Dă atenție secțiunii Summary

Recrutorii cu siguranță îi dau! De ce se pune atâta emfază pe această parte a profilului? E simplu! Pentru că spre deosebire de celelalte secțiuni unde lucrurile sunt mai obiective, aici lucrurile nu mai stau chiar așa.

Secțiunea „Summary” este un loc ideal în care să îți creionezi imaginea pe care recrutorii și toți oamenii care îți vor viziona profilul o vor avea despre tine. Un loc unde poți scrie liber și sincer despre tine tot ce tu consideri ca e important și merită spus. Bineînțeles, ideal este să folosești anumite cuvinte cheie care știi că sunt pe placul recrutorilor și coincid cu domeniul și skill-urile pe care le ai. 

Cu alte cuvinte, gândește-te la această secțiune ca la un elevator pitch – ai ceva mai multe rânduri la dispoziție (comparat cu Headline-ul) să îi convingi pe oamenii care îți vizitează profilul că ești un bun profesionist în domeniul tău, iar pe recruiteri – ca ești o persoană de interes, o persoană care poate ajuta orice business din domeniul tău de expertiză. Corect și totodată înțelept ar fi să folosești această secțiune pentru a te poziționa ca un influencer mai mic sau mai mare în domeniul tău de activitate și să faci cât mai vizibilă expertiză ta în acel domeniu, de ce nu și prin mențiunea unor linkuri relevante către portofolii sau publicații la care ai contribuit. 

Reține, aici nimeni nu-ți poate spune ca a scrie x sau y este greșit (și cine îți spune asta greșește la randul lui). Nu există o rețetă perfectă care să funcționeze la toată lumea în care vei afla ce să scrii la summary pe LinkedIn. Există însă niște reguli de bun simț pe care ar trebui să le urmezi, clasice, care sunt dealtfel specifice si CV-ului: 

  • Nu minți, nu înflori lucruri despre tine, calități și experiențe pe care nu le ai, nu te prezenta altfel decât ești de fapt.
  • Nu te pierde în detalii, adu-ți aminte că ai un spațiu și un număr limitat de caractere și o atenție a cititorului și ea greu de păstrat. Nu scrie deci la Summary povestea vieții tale de la începutul liceului și până în prezent, axează-te pe elementele cheie ale carierei tale. 
  • Nu uita ca pe lângă un bun angajat sau profesionist ești om și calitățile sau mindset-ul pe care le ai sunt informații la fel de prețioase pentru orice recruiter și spun la fel de multe, sau uneori chiar mai multe despre tine decât un șir anost de școli, diplome, sau job-uri schimbate. Ce te motivează? Ce te-a făcut sa alegi să lucrezi în domeniul asta? Cum vezi viitorul din prisma domeniului în care activezi? Ce ai învățat despre tine în relație cu oamenii și colectivele în care ai fost pus de-a lungul carierei tale? Toate sunt întrebări prin care trebuie să treci și a căror răspuns pus în cuvinte pot face diferența între un Summary convingător și unul scris doar de dragul de a nu lăsa secțiunea aia goală.

5. Nu uita de locație

Mulți o neglijează, însă dacă vrei să ai un profil pe placul recrutorilor și să-ți găsești un loc de muncă pe LinkedIn, completarea locației e un detaliu care poate face diferența, și cu siguranță salvează timp.

Dacă nu știai, cei mai mulți recrutori filtrează potențialii candidați după locație. Astfel, doar adăugându-ți localitatea pe profil, îți crești șansele de a-ți fi vizualizat profilul de 23 de ori, conform LinkedIn.

6. Completează-ți istoricul educațional

Cu siguranță te-ai întrebat măcar o dată de când au apărut rețelele de socializare și ai tot completat informații să-ți creezi profiluri pe ele, de ce e oare nevoie să scriu la ce liceu am absolvit, ce facultate am făcut? Mulți chiar se și feresc în a divulga astfel de informații pe unele platforme… Nu sunt aici să vă zic ce să faceți sau să nu faceți, dar aș vrea să vă explic un pic cum se folosesc acest tip de informații și de ce te-ar putea ajuta dacă îți completezi profilul de LinkedIn cu ele.

Datele despre studiile și trecutul tău educațional ajută algoritmii platformelor să te poziționeze într-o anumită comunitate, la un anumit moment în timp, so creeze legături între persoane pentru ca mai apoi să îți poată facilita conexiunea cu ele și sublinia legătura pe care o aveți.

Așadar, cu un background educațional completat cu seriozitate, ai șanse mult mai mari de a stabili legături cu foști colegi sau profesori sau oameni din trecutul tău care pot fi relevanți ție, dar și de recrutori sau angajatori care au anumite cerințe clare de recrutare – cum ar fi să selecteze doar absolvenți ai unei anumite facultăți, sau cu un anumit profil educational.

Și pentru că totul e mai clar și mai motivant când se traduce în cifre, chiar LinkedIn spune că un profil cu un istoric educațional completat va primi de 17 ori mai multe mesaje de la recrutori decât cele care au acest câmp necompletat.

7. Specifică industria

Fie cea în care activezi momentan fie cea din care dorești să faci parte și te pregătești în sensul acesta. De ce?

Pentru că în fiecare săptămână, peste 300000 de oameni caută profiluri de LinkedIn în funcție de industrie, conform celor de la LinkedIn.

Menționând detaliul acesta în profilul tău, te va ajuta mult când vine vorba de apariții în căutările recrutorilor. În plus, ajută și platforma să te poată conecta cu oferte de job-uri potrivite ție sau evenimente și articole trending din domeniul respectiv.

8. Menționează măcar poziția curentă (ideal toate job-urile trecute)

E de la sine înțeles ce zic eu acum, dar o mai zic încă o dată, fiindcă n-are cum să strice. Lăsând o poziție care nu mai e de actualitate ca poziția ta curentă pe LinkedIn va îndepărta rapid recrutorii de tine. De ce? Pentru că vor trage concluzia simplă și logică de altfel că nu petreci timp pe platformă, nu ești interesat/ă de menținerea unui profil la zi, deci cel mai probabil nu cauți un job nou sau pur și simplu nu vei fi acolo să răspunzi la mesajele sau mail-urile lor în caz că te contactează. Cum s-ar spune în termeni englezești: you are not open for business.

Dacă țintești un anumit job și ai avut până acum și alte locuri de muncă fără legătură cu industria sau domeniul pe care vrei să ți le asumi acum, poți menționa job-urile vechi cu detalii minimale. 

Ce înseamnă detalii minimale? Menționează măcar numele companiei, poziția pe care ai ocupat-o, cînd ai început să ocupi această poziție și câteva cuvinte despre ce presupune această funcție (dacă nu e foarte evident din titlul job-ului).

În principiu, însă, cu cât îți descrii parcursul carierei mai detaliat, cu atât mai bine, punând accent cât poți de mult pe cifrele și KPI-urile pe care tu ca angajat le-ai influențat în bine în perioada șederii tale la fiecare loc de muncă. Asta-nseamnă că, măcar pentru job-urile de care ești mândru sau mândră, ar fi bine să detaliezi cât mai mult rolul, atribuțiile și rezultatele obținute.

9. Nu uita de skill-uri

Știu, ai auzit cuvântul ăsta de te-ai săturat, probabil. Toată lumea vrea să știe de skill-urile tale. Te-ai întrebat vreodată de ce? Sau care dintre ele merită menționate? 

În primul rând, trebuie să știi că există două tipuri de skill-uri sau aptitudini:

  1. hard skills care au legătură directă cu job-ul și domeniul tău; și
  2. soft skills care țin mai degrabă de abilități interpersonale și de comunicare.

În general, un recrutor se uită preponderent la hard skill-uri care ar trebui sa se potrivească cu profilul angajatului pe care-l caută. Din acest motiv, ele ar trebui să reprezinte 60–80% din toate skill-urile menționate de tine.

Nu neglija, însă, soft skill-urile pentru că în unele contexte pot face diferența.

Încă un lucru important de menționat ar fi să îți selectezi top 3 skill-uri pe care le ai și care consideri că sunt cele mai relevante pentru job-ul sau industria în care vrei sa lucrezi. Menționează-le pe acestea primele in lista de skill-uri, pentru ca LinkedIn să le poată evidenția. 

Spre exemplu: dacă ești project manager, cel mai important skill e… acela de project management. 🙂 Care, bineînțeles, după cum îți poți da seama, intră la categoria de hard skills. La fel intră și cunoașterea unei platforme de genul JIRA sau Asana, abilitatea de a crea planuri de proiect, grafice Gantt și rapoarte. Pentru acest job sunt necesare, însă, și soft skills. Pentru a fi un bun project manager, trebuie să fii și un un bun negociator, să comunici eficient și să faci estimări de efort (al echipei) cât mai apropiate de adevăr.

Atât platforma cât și recrutorii categorisesc profilul tău în funcție de skill-urile pe care le ai și îți dau mai multe sau mai puține șanse de a te angaja pe o anumită poziție deschisă în funcție de potrivirea cu acea poziție, deci dacă te-ai întrebat vreodată care e relevanța menționării lor, aici e răspunsul pe care-l căutai. 

De asemenea, nu uita că poți, și e chiar bine, să folosești secțiunea Media și atașamentele pentru a-ți susține skill-urile (demonstrând astfel că sunt reale). Poți adăuga link-uri către articole, blog-uri, portofolii, business-uri create de tine, conținut video sau conturi de social media asupra cărora ai avut un impact. Orice realizare de care ești mândru sau mândră și care spune ceva despre tine din punct de vedere profesional trebuie folosită aici în slujba ta.

10. Dovada socială e foarte importantă

Primele 3 skill-uri și ultimele 2 recomandări sunt scoase în evidență de LinkedIn.
Primele 3 skill-uri și ultimele 2 recomandări sunt scoase în evidență de LinkedIn. Pe fiecare skill, endorsements ajută să dovedesc unui potențial recrutor că sunt priceput în ariile respective. Plus că numărul recomandărilor primite e suficient de mare încât să demonstrez că sunt „pe bune”.

Degeaba ai tu skill-uri dacă nu ți le recunoaște nimeni! Am exagerat puțin, însă cam asta gândește recrutorul când se uită la profilul tău de LinkedIn și vede zero endorsements și zero recomandări. Lipsa confirmării unor talente profesionale din partea oamenilor cu care ai interacționat pe parcursul carierei tale poate ridica semne de întrebare mari unui recrutor cu privire la obiectivitatea cu care ți-ai completat profilul de LinkedIn sau chiar la relația pe care o ai cu oamenii cu care lucrezi. 

E bine, pe cât posibil, să eviți situațiile de genul acesteia, și o poți face rugându-ți foști colegi de muncă, șefi sau oameni relevanți domeniului și carierei tale să îți posteze testimoniale (recomandări) pe profil, pentru a îți crește credibilitatea oricărui skill sau proiect pe care l-ai listat. 

Nu trebuie să îți fie rușine sau teamă să îi rogi să o facă! De cele mai multe ori, singurul impediment care intervine în ecuația asta e timpul, pe care ni-l găsim cu toții din ce în ce mai greu, însă cu siguranță dacă vei aborda oamenii cu care ai avut o interacțiune profesională bună, nu vor fi mulți care să te refuze, mai ales că se gândesc și la posibilitatea întoarcerii favorului. Orice ar fi, trebuie să știi și că nu ești obligat sau obligată să faci public orice testimonial, doar de dragul de a avea ceva acolo. Dacă nu ești mulțumit sau mulțumită de abordarea sau felul în care te descrie un fost coleg sau o fostă colegă, poți alege să nu faci publică acea recomandare.

Endorsements pe skill-uri, însă, sunt mai ușor de obținut, și o bună practică în a le obține este a le da la rândul tău! Dacă stau bine să mă gândesc, aceeași tactică merge și pentru recomandări, numai că pe alea le poți și cere în mod expres.

11. Rearanjează după plac și avantaj

Bun, ai completat secțiunea de skill-uri, ai rugat câțiva oameni să-ți scrie recomandări și să îți dea endorsements. Acum ce urmează?

Ideal ar fi să urmărești activitatea de la secțiunea aceasta, să îți aranjezi și rearanjezi skill-urile în funcție de schimbările și interesele tale. 

Când vine vorba de LinkedIn, trebuie să înțelegi că stau lucrurile cum e cu o grădină. Și când pare că totul e gata, tot timpul mai e ceva de făcut, o plantă de mutat, ceva de replantat, un pământ de schimbat, și așa mai departe. Așa e și cu profilul tău. Și ce dacă la început aveai doar 5 skill-uri? Poate între timp mai ai unele de adăugat sau unele de scos, fiindcă au devenit irelevante industriei spre care vrei să te orientezi în viitor… sau poate vrei să mai adaptezi puțin secțiunea de Summary sau Headline-ul. 

Cu cât ești mai activ și schimbi sau updatezi informații mai des, cu atât profilul tău va apărea mai activ platformei și va fi scos în evidență în căutările recrutorilor.

12. Personalizează-ți adresa web (URL-ul)

Dacă nu știai, LinkedIn te lasă să faci asta. Poți să-ți personalizezi profilul, și eu chiar îți recomand să faci asta, pentru cel puțin două motive:

  1. E mai profesionist
  2. E mai memorabil

Dacă numele tău e mai des întâlnit și nu poți monopoliza link-ul standard, pe lângă nume și prenume poți trece și poziția, industria sau un skill mega important. Încearcă doar să ții URL-ul cât mai scurt.

13. Optimizează-ți setările de confidențialitate

Punctul ăsta nu te ajută să-ți găsești job-uri mai ușor, dar e foarte important din prisma controlării informațiilor pe care vrei să le împărtășești altora pe platformă: inclusiv colegilor, angajatorului tău actual și angajatorilor potențiali.

Setările de Privacy din LinkedIn sunt foarte diferite față de orice altă platformă. Ai grijă! Trebuie să selectezi să arăți oamenilor doar ce vrei tu să le arăți.

În primul rând, când îți updatezi profilul, de multe ori vei vedea un buton sau o bifă care te va întreba dacă vrei să îți notifici rețeaua de conexiuni. Dacă bifezi opțiunea asta, toți oamenii care sunt conectați cu tine pe LinkedIn vor vedea update-ul respectiv. Trebuie să te gândești foarte bine dacă vrei sau nu să se întâmple asta.

Un alt lucru pe care-l poți alege e să faci vizibile schimbările doar persoanelor cu care ești conectat sau tuturor oamenilor care intră pe LinkedIn. În aceeași măsură, poți controla exact ce informații să fie disponibile utilizatorilor logați LinkedIn în comparație cu oamenii care intră pe LinkedIn fără să aibă cont (categorie în care intră și motoarele de căutare: Google, Bing, Yandex, Baidu, DuckDuckGo și așa mai departe).

Nu în ultimul rând – și asta poate să fie un aspect esențial – absolut oricine va fi notificat în momentul în care tu îi vizitezi profilul, și viceversa. Poți opta să nu se întâmple asta, dar nici tu nu vei mai vedea vizitele pe profilul tău dacă alegi opțiunea asta. Folosirea LinkedIn-ului în mod „anonim” te privează, deci, de abilitatea de a intra în contact cu oamenii care ți-au văzut profilul.

Apropo, există și setări de securitate a informațiilor care te lasă să cauți job-uri fără să anunți actualul angajator.

Gata cu profilul! Urmează partea a doua…

Astea au fost sfaturile mele legate de cum să-ți construiești profilul. Există nenumărate alte resurse utile pe care le poți urmări, și de unde poți extrage și alte sfaturi, însă eu cred că lista de mai sus te va ajuta să aduci profilul tău de LinkedIn foarte aproape de felul cum îți dorești să fie: impresionant și eficient.

Nu uita și că atunci când îți faci profilul de LinkedIn, alți oameni de pe platformă care au profiluri făcute bine pot reprezenta modele pentru felul cum îți poți face și tu profilul. Te poți inspira de la ei, dar e musai să-ți aduci și tu aportul de originalitate în felul cum îți construiești profilul.

Cum folosesc LinkedIn ca să găsesc locuri de muncă și să devin mai angajabil/ă?

LinkedIn: cum îți faci profilul ideal și cum îți găsești un job mai bun. Două video-uri de YouTube speciale dedicate platformei LinkedIn.
Folosește LinkedIn eficiient și găsește-ți un job rapid.

Bun, ai profilul perfect, aranjat pentru a-ți da cele mai bune șanse de succes în orice-ți propui prin LinkedIn: să prinzi un job nou, un client nou sau pur și simplu să te poziționezi mai bine decât ai fost până acum. Ce urmează?

1. Nu mai aplica pentru poziții la care nu te potrivești

Mulți poate v-ați zis „n-are ce să strice”, „poate am noroc, știu că nu sunt calificat, dar aplic oricum, e un job aspirațional” cel puțin o dată când ați apăsat butonul ăla și v-ați trimis CV-ul. Dacă o faci o dată, de două ori, nu e o problemă. E perfect normal să îți dorești mai mult, să aspiri să ajungi pe o poziție mai bună decât ai în momentul ăsta. Problema e că dacă faci asta des, recrutorii care îți evaluează CV-ul te vor încadra automat în categoria celor nepotriviți pentru poziție, putând în același timp să verifice dacă ai mai fost vreodată încadrat la această categorie, fiindcă ai aplicat la poziții din trecut pentru care nu te potriveai. N-are rost sa mai spun că un comportament repetitiv în acest sens va lăsa impresia unei crase lipse de profesionalism.

Când mai ești tentat să faci asta (pe LinkedIn și în general), adu-ți aminte, te rog, că procesul de recrutare nu e doar o chestiune de „aici și acum”, ci e mai degrabă o călătorie pe parcursul căreia îți construiești cariera. Nu vrei să lași impresia celor din jur că nu știi să te autoevaluezi, că nu știi ce vrei – sau că vrei orice pică; că nu ai un drum clar stabilit pentru tine în minte. Oportunismul nu face casă bună cu profesionalismul, iar pentru o carieră de success ai nevoie doar de ultimul.

2. Ajută-i pe recrutori să te ajute

Dacă ești pe LinkedIn și vrei un job, trebuie să fi aflat până acum că recrutorii îți sunt cei mai buni prieteni, dacă știi să-i tratezi. E un obicei sănătos să păstrezi legătura cu ei, însă e foarte important să știi cum să o faci astfel încât să vă ajutați reciproc.

O greșeală pe care mulți o fac este să dea mesaje recrutorilor cu întrebări de genul „Ai un job pentru mine?”. Hai să despachetăm puțin ce înseamnă asta din punctul de vedere al unui recrutor, ca să înțelegeți de ce trebuie să nu formulezi niciodată așa mesajul.

Odată ce postează un job description, recrutorul primește aproximativ 100-150 de aplicări în primele zile (cel puțin așa e în IT pe o poziție cu senioritate mică și cu rol generic). Pe lângă asta, primește recomandări din partea consultanților sau a colegilor din companie, deci un plus de profiluri și CV-uri pe care trebuie să le parcurgă.

Apoi vine mesajul tău sec, simplu, fără detalii: „Ai un job pentru mine?”. Deși nu este neapărat obligat să îți răspundă (deși e un obicei bun, pe care îl recomand), odată ce primește mesajul tău și îl parcurge, pentru a îți putea da un răspuns, recrutorul trebuie să iasă din Inbox-ul de pe LinkedIn, să îți verifice ție profilul, apoi să meargă să verifice toate descrierile pozițiilor pentru care compania lui angajează în acel moment, și apoi, dacă găsește un post care ți s-ar potrivi, să îți răspundă.

Cu sute de CV-uri care așteaptă să fie citite și sortate în orice moment al zilei și cu o tendință naturală de a salva timp și efort, recrutorul se va uita mai degrabă la acele profiluri care sunt complete și pe care le poate evalua mai repede, și va răspunde mai degrabă persoanelor care vor formula întrebări mai clare și mai nișate, menționând în întrebare postul pe care și-ar dori să fie luați în calcul pentru angajare sau experiența pe care o au într-un anumit domeniu, mesaj la care ar fi bine să atașeze și un CV.

În concluzie, înainte de a-ți face ție viața mai ușoară prin găsirea unui post bun, fă-i tu recrutorului viața mai ușoară și adresează-te clar și la obiect, dă-i cât mai multe detalii care să îl ajute să te evalueze mai repede și să îți poată răspunde fără prea mari eforturi.

În plus, e bine să faci asta preponderent cu recrutorii pe care îi cunoști deja și cu care ai o relație preexistentă, pentru că altfel s-ar putea să creezi o impresie greșită.

Dacă totuși vrei să începi o conversație cu cineva cu care nu ai mai discutat până atunci, încearcă să fii mai puțin tranzacțional!

În cele din urmă, dacă vrei să eviți potențialele probleme legate de mesajele directe nesolicitate, poți să aplici la job-urile deja disponibile pe platformă și abia apoi să scrii și recrutorilor sau hiring manager-ilor din compania care face recrutarea. Asta va elimina o bucată bună din bariere și va clarifica contextul în care li te adresezi.

3. Lasă-ți amprenta pe platformă într-un mod pozitiv și profesional

Poate sună prea pompos acest „lasă-ți amprenta”, dar crede-mă, e extrem de important. Majoritatea uită că există o diferență între LinkedIn și celelalte platforme sociale. Mai uită și că tot ce spui sau faci pe LinkedIn poate fi urmărit. Așa că dacă te trezești într-o zi cu fața la cearșaf și ai chef să fii răutăcios sau răutăcioasă în comentarii, crezând că „e doar un comment” și nu îți va afecta imaginea în fața angajatorilor… mai gândește-te o dată! Un recrutor poate verifica (și bine ar fi să o facă) absolut toată activitatea ta pe LinkedIn: ce ai postat, ce ai comentat, la ce ai dat share, la ce ai dat like, la ce job-uri ai aplicat (din compania lor)… toate sunt vizibile pentru el și spun câte ceva despre tine.

Deși verificarea asta atât de amănunțită se face mai mult pentru cei care care se încadrează la nivel de seniori sau management, nu strică să știi și să ai în vedere că în orice moment poți fie să fii cu un pas mai aproape, fie cu unul mai departe de job-ul pe care-l vrei. Ține doar de comportamentul tău pe platformă.

Ca sfat, încearcă să postezi lucruri care au legătură cu aria ta de interese și domeniul tău (chiar dacă sunt controversate, să fie măcar „on topic”), urmărește oameni care te inspiră și de la care poți învăța, sau oameni care te pot ajuta în carieră. Nu fi troll, hater, nu face spam și nu trata LinkedIn ca orice altă platformă de social media dacă vrei să beneficiezi de tot ce are de oferit.

4. Recomandări, recomandări și iar recomandări

E o replică într-un film românesc, dacă țin bine minte, care sună cam așa:

— Ce vă recomandă?
— Vocea și talentul meu!

Pe LinkedIn contează mult talentul și munca, dar nu sunt neapărat destul. Dacă vrei să ai un profil cât mai credibil și plăcut recrutorilor, recomandările sunt upgrade-ul de care ai nevoie pe profilul tău. Am discutat despre ele puțin mai sus, dar acum vreau să disecăm felul cum le poți obține mai ușor.

Vorbesc, bineînțeles, de recomandări relevante. Nu-l interesează pe recrutor că prietenul tău cel mai bun zice că ești „un bun profesionist”. Dacă nu activați în același domeniu, dacă nu ați lucrat împreună (preferabil în aceeași echipă sau să fi interacționat în trecut prin natura posturilor ocupate cât mai des), ce crede soția/soțul, colegul/colega din liceu sau prietenii tăi cei mai buni despre tine ca angajat e de ignorat în ochii recrutorului.

O bună cale de a obține recomandări din partea oamenilor este a le oferi tu primul! Dacă scrii o astfel de recomandare, nu uita să menționezi explicit relația profesională pe care ai avut-o cu persoana respectivă, impresia care ți-a făcut-o ca angajat dar și ca om (în contextul relațiilor dintr-o echipă), evoluția pe care ai observat-o la el sau ea pe parcursul colaborării profesionale și felul în care acesta/aceasta te-a influențat (pozitiv) de-a lungul timpului.

Dacă ai puțin noroc (sau dacă rogi persoana respectivă s-o facă), îți va lăsa și ea o recomandare la fel de relevantă!

5. Fă-ți multe cunoștințe

Dar nu de dragul de a avea multe și atât! Ai grijă, din nou, ca oamenii pe care îi adaugi la rețeaua ta de cunoștințe să fie oameni pe care îi cunoști într-adevăr și cu care ai lucrat sau ai avut o relație profesională. Mai poți adăuga recrutori, oameni de la care ai ceva de învățat sau care acționează în domeniul tău de expertiză. Nu e nicio competiție de „cine are mai multe conexiuni pe LinkedIn”, și asta ar trebui să înțeleagă cei care încă mai cred că numerele contează mai mult decât calitatea pe această platformă (și în social media în general).

Spre exemplu, un bun obicei este să te miști repede și după (sau chiar în timp ce se petrece) o conferință sau un eveniment la care ai participat (unde cel mai probabil ai avut parte și de puțin networking), să adaugi la conexiuni oamenii cu care ai discutat (fie că sunt recrutori, fie că sunt specialiști din domeniul tău).

Am și un sfat legat de adăugarea la conexiuni a persoanelor cu care n-ai avut interacțiuni până acum, dar pe care le admiri sau care îți pot facilita accesul la un mediu anume. Nu le trimite request de conectare și atât! Adaugă și un mesaj personalizat special pentru omul respectiv! Și nu folosi mesaje predefinite, scrie din suflet ceva real despre motivul pentru care vrei să-i ai în lista de contacte și cât de tare îi apreciezi (dacă e cazul) sau cât de mult te-ar putea ajuta (dacă e cazul) și ai să vezi că măcar o parte din oamenii ăștia îți vor accepta cererea. Imediat după ce se întâmplă asta, o practică bună e să le mulțumești și fie să treci la subiect (dacă ai ceva de comunicat), fie să le descrii contextul carierei tale și eventual chiar să-i întrebi cu ce-i poți tu ajuta pe viitor.

Mai tine cont și de faptul că majoritatea consultanților HR obișnuiesc să privească cu ochi mai buni persoanele care sunt validate indirect de oameni deja angajați la acea companie (de colegi de-ai lor, adică), deci de multe ori e bine să urmaresti oameni din companiile pentru care ți-ar plăcea să lucrezi, și nu doar atât, ci și să fii activ sau activă în interacțiunea cu ei.

6. Folosește-te de conexiunile pe care le ai

Și fiindcă tocmai am vorbit despre ce bine e sa îți faci conexiuni din companii la care vrei să lucrezi, acum vreau să pun accentul pe cât de important este și cum te și poți folosi de conexiunile respective, dacă scopul tău e să îți crești șansele de angajare.

Bun, deci ai găsit un job de care ești interesat: pe lângă aplicarea propriu-zisă, primul lucru pe care ar trebui să îl faci e să verifici dacă ești conectat cu recrutorul sau cu hiring manager-ul. De obicei nu știi exact cine e hiring manager-ul, dar poți deduce (în companiile mici și medii) după ierarhia companiei. Dacă întâmplarea face să cunoști pe cineva din compania respectivă, îi poți cere persoanei acesteia o recomandare (atât pe LinkedIn cât și în fața recrutorului). Asta îți va da un boost mare de credibilitate în fața angajatorului respectiv.

N-are rost să mai zic despre endorsements – și cum ar fi tare bine și pentru tine și pentru conexiunile tale (dacă le întorci favorul) să vă ajutați reciproc prin validarea unor skill-uri. Nu?

7. Fii activ și împărtășește-ți cunoștințele și experiența

Bun, ai făcut toți pașii despre care am vorbit, ai o audiență relevantă, aplici pentru job-uri cu care te-ai potrivi, faci totul ca la carte – dar intri pe LinkedIn o dată pe saptamana sau chiar la două săptămâni, și postezi o dată la două luni câte ceva, sau mai rar. Te aștepți să devii relevant pe platformă făcând așa? Aștepți degeaba. Cea mai bună metodă de a deveni relevant și a avea audiență cât mai mare (ceea ce îți aduce bile albe și cand vine vorba de recrutori) este implicarea. Concret?

  • Ai citit un articol relevant din nișa ta sau ai scris unul? Pune-l pe LinkedIn. Dacă ai și un video sau vreo imagine relevantă, îți vor ajuta postarea! John Espirian are o grămadă de resurse legate de cum să postezi eficient pe LinkedIn, n-o să intru prea mult în detalii aici.
  • Ai lucrat la un proiect de care ești mândru sau ai învățat ceva nou și relevant pentru cariera ta? Împărtășește-ți gândurile și experiența cu oamenii care te urmăresc pe LinkedIn.
  • Te-ai lovit de vreo problemă sau ai nevoie de părerea altor specialiști din domeniu pe un anumit subiect? Postează pe LinkedIn. Eventual și pe feed-ul tău, și într-un grup dedicat, unde găsești alți oameni specializați care ar putea să-ți răspundă la dilemă.

Când vine vorba de articole în special, se postează foarte multe. Abonează-te la feed-urile companiilor tale preferate pentru a primi în mod recurent informații despre ultimele tehnologii din domeniu. Informațiile dobândite așa sunt încă un lucru care să te ajute când ajungi la interviuri.

Platforma încurajează mult exprimarea în scris, așa că dacă ai ceva de spus și simți că nu te-ai încadra într-o postare normală, poți apela foarte ușor la secțiunea „Scrie un articol” (Write Article) de pe homepage. Nu ai scuze că nu ai blog și nu ai unde să scrii, sau trebuie să părăsești platforma pentru a o face.

Nu o să mai insist pe subiect, cred că ai înțeles ideea – postează lucruri care au legătură cu domeniul tău sau cariera ta, fie că ești freelancer sau angajat undeva, senior sau junior. Sub nicio formă nu te gândi că nu ai destulă experiență și postările tale sau părerea / impactul tău în domeniu nu sunt relevante. Dacă ești la început de drum și înveți lucruri noi, poate fi valoros pentru alți oameni aflați mai la început decât tine să împărtășești exact experiența asta a învățării, deci fă-o fără frică.

Fii constant/ă și activ/ă, răspunde la comentarii și comentează la rândul tău la postările pe care le găsești relevante! E o foarte bună metodă de a te face remarcat și de a arăta că ești într-adevăr pasionat de ce faci sau de domeniul în care lucrezi, și nu cauți doar un job de dragul de a lucra undeva sau de a-ți mări salariul și atât.

Un om bun în ceea ce face este în 100% din cazuri pasionat de ce face (sau geniu), ca de-aia a ajuns așa de bun. Ai grijă ca și pagina ta de LinkedIn să arate clar pasiunea aia a ta și cunoștințele pe care le ai, în orice domeniu ar fi ele. În felul ăsta, recrutorii vor avea o muncă mult mai ușoară în a se convinge că meriți să fii chemat la interviul ăla mult dorit.

8. Justifică-ți profilul

Ți s-a întâmplat vreodată să crezi ceva despre un om din ce ai auzit sau văzut pe social media despre el, și când te întâlnești sau vorbești cu el să vezi că lucrurile nu sunt chiar așa? Ei bine, ăsta e sentimentul pe care trebuie să eviți cu orice preț să simtă recrutorul în momentul în care te intervievează pentru prima dată.

Așa că nu uita că un profil mișto va atrage atenția și îți va aduce interviul ăla la compania care-ți place, dar cunoștințele și experiența sunt cele care te vor face cu adevărat angajabil. Nu investi mai mult timp în a-ți face profilul interesant decât a participa la cursuri sau a citi cărți relevante în domeniu, a merge la conferințe sau a face tutoriale și proiecte pe cont propriu. Concentează-te să crești ca profesionist, și pune LinkedIn-ul pe locul doi dacă încă nu ai o bază de experiență solidă pe care să te bazezi când îți construiești contul. Așa arăți că „nu e numai profilul de tine”.

9. Fă impresie bună din prima interacțiune cu recrutorii

LinkedIn fără recruiteri e ca aeroportul fără… avioane. Mă rog, cred că găseam o metaforă mai bună… dar cred că înțelegi ideea. Recrutorii sunt acolo să te ajute să ajungi în următorul punct al carierei tale, și mai devreme sau mai târziu vei fi nevoit/ă să interacționezi cu ei pe LinkedIn. Ca sfat personal, bine ar fi sa interacționezi cu ei tot timpul, dacă e relevant pentru tine.

Atunci când se va întâmpla asta, felul în care abordezi discuția, felul în care îți compui mesajul pentru recrutor are o foarte mare relevanță. Încearcă să nu fie ceva scris în grabă – pentru că va părea că ești fie disperat, fie neinteresat, fie nu prea știi exact ce vrei. O altă greșeală este și să dai mesaje copy-paste. Poate te gândești că ți-ar fi mai comod să scrii un mesaj o data și „să dai ce ai mai bun din tine”, și apoi să îl modifici puțin, cât să placă oricui și să se muleze pe context.

Greșit.

În primul rând. un recrutor își dă foarte repede seama de diferență și vei lua bile negre pentru lipsa de personalitate în abordare.

În al doilea rând, arăți că nu îți pasă atât de mult de poziția respectivă încât să acorzi 3-4 minute să scrii câteva rânduri.

În al treilea rând, poate cel mai important: situația devine urâtă când, din grabă sau neatenție, uiți să schimbi date din mesaj și greșești numele recrutorului sau al companiei. Minus infinit la capitolul profesionalism.

10. Folosește funcțiile de căutare

Probabil te întrebi de ce mai era nevoie să o spun pe asta, fiindcă ar trebui să fie evidentă pentru toată lumea. Ei bine, nu e chiar așa. Sunt mulți oameni care uită că pe lângă conexiuni și relația cu recrutorii, pe LinkedIn sunt multe job-uri postate. Job-uri la care se poate aplica, fie direct fie mergând pe site-ul companiei care-l promovează.

O impresie greșită despre LinkedIn este că e destinat preponderent oamenilor care au deja o carieră și nu sunt la început de drum, sau că job-urile de aici cer multă experiență și nu se aplică decât pentru seniori. Nimic mai fals!

Mai există, evident, și persoane care nu știu exact cum să caute și să filtreze job-urile dorite. Pe scurt, iată ce trebuie făcut:

Așa arată o căutare după job-uri de Web Designer în România, postate în ultima lună pe LinkedIn, pe 18 martie 2020.
Așa arată o căutare după job-uri de Web Designer în România, postate în ultima lună pe LinkedIn, pe 18 martie 2021.

Poți căuta job-uri simplu, dând click pe secțiunea „Jobs” (sau echivalentul în limba Română), și apoi introducând cuvinte cheie relevante pentru job-ul dorit. Apoi poți filtra după data apariției job-ului în listă, țară, localitate, nivel de experiență, companie, tipul angajării, dacă e sau nu remote (lucru de acasă) și așa mai departe. Poți rafina rezultatele căutării oricât dorești.

Așa arată crearea unei alerte zilnice de noi job-uri de Web Designer în România pe LinkedIn, pe 18 martie 2021.
Așa arată crearea unei alerte zilnice de noi job-uri de Web Designer în România pe LinkedIn, pe 18 martie 2021.

Găsești locuri de muncă de orice nivel al experienței pe LinkedIn, iar ca să fii la curent cu tot ce apare nou în materie de job-uri, poți folosi funcția de căutare de job-uri și apoi funcția de alertare pe mail pentru căutarea cu parametrii respectivi. Tot ce trebuie să faci e să definești caracteristicile job-ului tău ideal și să te abonezi la notificări prin email, și vei primi cu o frecvență aleasă de tine mail-uri cu noile job-uri disponibile în criteriile alese.

Dacă nu ai prea multă experiență, găsești pe platformă și internship-uri sau oferte de job-uri pentru absolvenți. Există și un portal al studenților pe LinkedIn, unde găsești și alte resurse foarte utile dacă te interesează să îți construiești o carieră de succes încă de pe băncile școlii sau facultății.

Pe lângă căutarea de job-uri directă, mai poți găsi job-uri și pe paginile companiilor tale preferate, nu uita să arunci un ochi și pe acolo dacă ești în căutare de o schimbare în carieră.

În concluzie, când poți face această experiență atât de simplă și de personalizată, e și păcat să ignori și să nu te folosești de toate modalitățile în care platforma e construită să te ajute să îți găsești un job.

11. Aderă la grupuri

Dacă vrei să îți găsești un job mai repede, un bun pas în direcția aia e și secțiunea de Grupuri. Caută grupuri relevante din industria din care faci parte și aderă la ele, încercând să fii cât mai activ/ă. Acest pas te va ajuta în primul rând să înveți mai bine cum se întâmplă lucrurile în companii sau cum lucrează alți oameni din industria ta. Poți chiar cunoaște oameni care să fie dispuși să îți spună mai multe despre evoluția lor sau să îți dea câteva sugestii despre cum ai putea evolua. Ideea e că îți poți face conexiuni relevante, care să îți fie de ajutor pe viitor, pe platformă și nu numai.

Sfatul meu e să încerci să te faci remarcat/ă pe grupuri exclusiv prin păreri pertinente și experiența ta. Ai grijă să nu fii perceput/ă ca spammer sau diletant. Folosește-te de postările în grupuri cu măsură și doar în situații cu adevărat relevante, altfel riști să fii obositor/obositoare sau să ți se pună o etichetă de lipsă de profesionalism.

12. Folosește paginile companiilor ca să afli detalii despre ele

O companie care se respectă va acorda atenție profilului lor de LinkedIn și platformei în general, pentru că știe că felul în care se prezintă și profilul lor este o „fereastră”, dacă vrei să îi spunem așa, prin care orice posibil viitor angajat, colaborator sau investitor poate arunca o privire și poate vedea:

  • istoricul companiei și evoluția ei
  • felul în care își tratează angajații
  • realizarile și proiectele
  • motto-ul, cultura organizațională a companiei
  • evenimentele organizate
  • cauzele pe care le susțin
  • ce și-au propus pentru ei sau angajații lor și cum fac să ajungă acolo
  • job-urile pe care le au disponibile
  • lista actualilor angajați, distribuția lor geografică, unde au studiat
  • evoluția numărului de angajați și a noilor angajări în timp

…și așa mai departe.

Așa arată informațiile avansate despre o companie dacă ai contul Premium de la LinkedIn.
Așa arată informațiile avansate despre o companie dacă ai contul Premium de la LinkedIn.

Toate aceste informații sunt extrem de bine de știut și relevante pentru cei interesați de respectiva companie, și te pot ajuta dacă îți dorești să ții pasul cu valorile și viziunea de viitor a companiei tale preferate.

O companie care are un profil gol (sau inexistent) de LinkedIn e o companie care nu are o cultură organizațională, nu e deloc interesată de imaginea ei, nu îi pasa cum angajează sau pur și simplu nu vrea o prezență pe LinkedIn. Astfel de companii recruteaza de obicei prin alte platforme și apelează la LinkedIn doar în cazuri rare.

Prin urmare, caută companiile care îți fac cu ochiul, de care ai auzit ceva de bine, în care îți petreci cu plăcere ceva timp pe profilul lor de LinkedIn, analizând toate datele pe care le poți găsi despre ei. Cine știe, poate descoperi că nu ești pe aceeași lungime de undă cu unele astfel de companii, sau unele chiar te pot surprinde plăcut.

13. Nu neglija celelalte platforme

OK… LinkedIn e cool, e personal, e variat, ai job-uri, articole, companii și recrutori toate la un loc, și la un click distanță.

Totuși, recomandarea mea e să nu pariezi totul pe o singură platformă. Să ne aducem aminte că platforme precum eJobs, BestJobs, Hipo, Jobber și multe altele în stilul acestora sunt (în mare parte) mai vechi decât LinkedIn și oferă zilnic, cumulat, zeci de mii de job-uri pentru oameni din diferite industrii. Nu-s toate pentru tine, dar câteva tot ar putea avea potențial, și ar fi păcat să ratezi șansa de a afla asta pentru că alegi să te bazezi doar pe LinkedIn și să nu mai arunci un ochi pe restul.

Atâta timp cât nu ai nimic de pierdut, ci numai de câștigat, cu cât mai multe variante din care să alegi, cu atât mai bine! Eu în locul vostru mi-aș completa profilul pe toate și aș aplica la toate job-urile de pe fiecare în parte dacă aș avea nevoie de un job nou, sau mai bun.

Gânduri finale despre LinkedIn

Am dat (în special pe Reddit) de oameni care consideră LinkedIn ca fiind ceva inutil (în cel mai bun caz) sau un cancer care poluează Internetul cu spam ordinar generat de recrutori și platitudini strigătoare la cer postate de companii cărora le pasă doar să îți agațe atenția și să-ți ia banii. Pot să spun că există o parte a LinkedIn-ului care nu e tocmai roz. Descrierea de mai sus e exagerat negativă, dar există mulți utilizatori de LinkedIn care nu consideră platforma ca fiind ceva ce merită timpul lor.

Într-o lume ideală poate că n-am fi avut nevoie de LinkedIn și l-am fi putut ignora, găsindu-ne job-uri printr-un sistem complet meritocratic și transparent, fără să avem nevoie de dovezi ale aptitudinilor și potrivirii noastre cu job-ul care sunt complet exterioare activității noastre profesionale, sau să fie cazul să ne cântăm propriile imnuri de slavă pe profilul nostru de LinkedIn. Dar dacă LinkedIn există, a-l ignora înseamnă să ratezi șansa să fii acolo când angajatorii care folosesc platforma exclusiv pun job-uri la dispoziție, și crede-mă, există și din ăștia.

Problemele cu LinkedIn-ul

Spre exemplu, inflația din sistemul de învățământ, aia pe care o semnalează și Sir Ken Robinson de niște decade, e o realitate azi. Moștenim rămășițele revoluției industriale și singura soluție e să tăiem tot și să reconstruim de la zero sistemul, cum au făcut Finlanda sau Coreea de Sud. În lipsa unei soluții de genul ăsta, inflația din învățământ s-a infiltrat și în felul cum se fac angajările într-o anumită măsură. Acum 20 ani n-aveai nevoie de facultăți, masterate, doctorate și PHD-uri ca să prinzi un job de top, dar acum există industrii în care nu scapi fără genul ăsta de dovezi academice de valoare.

În același fel, acum 10 ani n-aveai nevoie de un profil de LinkedIn plin de tot felul de epitete și ridicări în slavă ca să ai șansa să fii băgat în seamă de un recrutor de-al companiei pentru care visezi să lucrezi, dar acum ai nevoie de asta. Cred că e o proprietate emergentă a tehnologiei care „se va întâmpla” fie că vrei tu sau nu. Simplul fapt că îți cauți job pe Internet e un „simptom” al schimbării la care am fost supuși cu toții și la care dacă nu ne adaptăm, înseamnă că nu folosim toate metodele să ne găsim cel mai bun drum în carieră. Atât cât putem…

Sunt multe companii și mulți recrutori problematici (în general în piața muncii, și implicit și pe LinkedIn). Nu mai au oamenii timp și chef să citească un CV în întregime și te caută una-două pe LinkedIn, unde își fac o impresie (greșită, poate) despre tine din profilul tău incomplet de acolo, sau activitatea dubioasă sau inexistentă. Există șefi, șefuți și recrutori pe lângă care e musai să „te dai”, sau care au nevoie de recomandări (unele pe bune, altele sub formă de cadouri) ca să obții șansa de a fi luat în calcul pentru un job anume.

Concluzia despre LinkedIn

Luând în calcul problemele de mai sus, te poți trezi în situația în care, deși meriți job-ul visurilor tale mai mult decât un alt aplicant care și-a aranjat profilul „cu fundiță” și a dat like și comentat la toate postările tuturor figurilor autoritare ale industriei în care lucrează, n-o să-l primești fiindcă nu ți-a păsat de cum te prezinți, cum te „împachetezi”.

Dar știi ce-mi dă speranță? Faptul că am cunoscut recrutori buni și am lucrat în companii unde asemenea comportamente problematice nu există și n-or să existe niciodată. Companii în care filtrarea pe criterii obiective există, lucru care reduce valoarea LinkedIn-ului la ceva opțional, cu funcție de promovare a skill-urilor și a imaginii tale de bun profesionist și atât. Cu timpul, situația îi va împinge pe toți să realizeze că varianta optimă e să țină cu angajatul și să-l trateze cum trebuie, de la procesul de alegere care ar trebui să fie meritocratic până la evoluția în carieră, promovarea și așa mai departe. Poate sunt puține companii unde se întâmplă asta, dar ele există, și le sunt și eu testament.

Deci nu refuzul de a folosi tehnologiile și platformele noi, cum e și LinkedIn, e soluția. Ci adaptarea asumată, făcută cu înțelepciune și fler, și răbdare în fața schimbărilor inevitabile. Asta e părerea mea.

Succes în carieră!

Bonus: 🔴LIVE pe YouTube în care evaluez 17 profiluri de LinkedIn și dau feedback pe ele

În video-ul următor am analizat 17 profiluri (sau profile?) reale de pe LinkedIn, ale curajoșilor care mi-au trimis link cu profilul lor. Dacă vrei să înveți din ce-au făcut alții bine sau din greșelile lor, te invit să-l urmărești:

LinkedIn: cum îți faci profilul ideal și cum îți găsești un job mai bun. Două video-uri de YouTube speciale dedicate platformei LinkedIn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.