Sari direct la conținut »

Curs gratuit de Front End Development în Română: Introducere

Curs gratuit de Front End Development în Română - HTML, CSS și JavaScript pentru începători

Nu-i așa că nu prea ai găsit cursuri și tutoriale bune de Web Development, de Front End Development, de HTML, CSS și JavaScript în Română?

Curs gratuit de Front End Development în Română - HTML, CSS și JavaScript pentru începători

Am o veste bună! După ce mi-au cerut nenumărați oameni atât în poll-ul pe care-l am pe blog cât și pe YouTube să mă apuc eu de un tutorial, un curs complet de Front End Development în Română, am găsit în sfârșit timp să-l structurez și să-l pun la punct și de astăzi voi începe să-l public pe YouTube și aici, pe blog.

Dar știi care e partea ce mai bună din toată treaba asta? Sunt două de fapt: pe una am să ți-o zic acum, și pe cealaltă o s-o afli puțin mai târziu – și crede-mă că merită!

Cursul ăsta va fi COMPLET GRATUIT și nu va avea absolut nici – un – cost – ascuns. Spre exemplu, nu voi face o variantă „prescurtată” aici ca să te duc în altă parte să-ți cer bani pentru informațiile astea, cum fac alții. Bine, voi avea niște reclame în video (la început și final pentru fiecare video scurt – fără întreruperi în interiorul video-ului). Dar atât.

De când am început canalul de YouTube și blog-ul ăsta, mi-am propus ca tot conținutul pe care-l fac în Limba Română să fie complet gratuit și să predau tot ce știu din domeniul ăsta, ca să-ți fac viața mai ușoară și procesul de învățare mai rapid. Înapoiez, practic, niște timp și energie comunității care m-a format, după aproape 20 de ani de când lucrez în domeniu. De-asta fac cursul pro bono.

Sună bine?

Să-ți spun două vorbe și despre noțiunile din curs.

Noțiuni

Voi presupune că nu știi nimic despre cum funcționează Internetul, ce e ăla HTML, CSS sau JavaScript, însă scopul tău e să înveți să faci site-uri, să îți crești șansele să te angajezi ca Front End Web Developer. Vei ajunge acolo învățând lucrurile de bază predate de mine prin video-uri și resurse adiționale, dar mai ales construindu-ți un portofoliu. Fără el, angajarea în domeniu e aproape imposibilă. Voi încerca, deci, ca pe parcursul acestui curs să îți dau ocazia să faci și proiecte care să merite puse în portofoliu și în felul ăsta să devii angajabil sau angajabilă. Hai să vedem totuși ce-o să înveți exact:

Programă

Asta e structura generală a informațiilor prin care vreau să trecem, deși e posibil să se schimbe în timp. Sunt 10 module simple:

 1. Modulul 1: Bazele Web-ului
  Dacă sari peste asta, înveți degeaba front end.
  Trecem rapid prin noțiunile elementare de care o să ai nevoie să înțelegi cum funcționează un calculator, Internetul și tehnologiile web. O să ne și pregătim de treabă instalând software-ul pe care-l vom folosi să facem site-uri. În final, o să atingem și subiectul arhitecturii informaționale, care e baza pentru tot ce vom face împreună. Majoritatea lecțiilor de aici vor fi mai degrabă teoretice, dar voi încerca să le umplu de metafore și exemple ca să fie ușoare și memorabile.
 2. Modulul 2: HTML pentru începători
  Cum secționezi elefantul ca să-l mănânci cu lingurița?
  De ce există, ce este și cu ce se mănâncă HTML-ul? Vei afla cum construiești un articol din elementele de bază ale limbajului ăstuia formal, care sunt structurile și secțiunile frecvente și ce sunt formularele. Lecții simple, care ating cele mai importante elemente ale HTML-ului și te ajută să definești structura viitoarelor site-uri pe care urmează să le construiești.
 3. Modulul 3: CSS pentru începători
  Caii de pe pereți nu trebuie tot timpul să fie verzi.
  Cum a apărut, ce este și cum e folosit CSS-ul? Vei învăța componentele de bază ale CSS-ului și apoi cum să faci o pagină web simplă să arate puțin mai bine, concentrându-te pe text, zone de conținut, interactivitate și noțiuni de layout standard. Din nou, lecții deloc dificile care se bazează parțial pe ce-ai învățat în modului HTML pentru începători și transformă un document într-o viitoare operă de artă. Modestă.
 4. Modulul 4: HTML de nivel mediu
  Te umpli de sens, nu alta…
  Intrăm în zona meta, a conținutului despre conținut. Sau a structurii care dă sens avansat informațiilor dintr-un document. Dar vei învăța și cum să te joci cu conținutul multimedia, spre exemplu cu video-uri (și nu numai), în site-urile tale.
 5. Modulul 5: CSS de nivel mediu
  Mona Lisa e joacă de copii!
  N-am intrat deloc în pagini complexe. Până acum! Ăsta e momentul când vei învăța aranjare în pagină la nivel de expert, cum să faci site-uri care arată bine pornind de la rezoluția de mobil și până la cel mai mare monitor sau TV, cum să adaugi efecte speciale, animații și alte nebunii.
 6. Modulul 6: JavaScript pentru începători
  Ce ție nu-ți place / junior te face.
  Dacă până acum am discutat de limbaje formale și de stiluri, e musai să intrăm puțin și-ntr-un limbaj de programare, de scripting. JavaScript (a nu se confunda cu fratele lui mai bătrân și mai stufos, JAVA) o să-ți dea posibilitatea să adaugi niște elemente unice de interactivitate în pagina ta, pe care nu prea le poți obține altfel. Ca bonus, o să înveți și bazele programării, pe foarte, foarte scurt.
 7. Modulul 7: HTML avansat
  Abia aici începi să câștigi banii adevărați.
  Deși e destul de permisiv, codul HTML nu se scrie oricum. Standardele web te ajută să faci site-uri ușor de întreținut și de tine și de alții din breaslă, și fără ele apare haosul în echipe mari. Vei învăța și cum să îți faci site-urile accesibile de persoanele cu dizabilități sau mai în vârstă sau cum să scrii HTML complex prin comenzi simple. Și nu în ultimul rând, vei învăța lucrurile esențiale de care să ții cont dacă vrei ca site-ul tău să beneficieze de optimizare SEO, care e chestia aia de care ai nevoie ca să apari pe Google când caută cineva ceva relevant pentru site-ul tău.
 8. Modulul 8: CSS avansat
  Sunt pixelii tăi, faci ce vrei cu ei.
  Există multe feluri de a-ți face viața mai ușoară când scrii CSS. Vom explora preprocesoarele de CSS, adică SASS, și vom discuta despre de ce nu mai pot eu – și probabil nici tu – fără ele. În plus, vei învăța și când și cum să folosești Bootstrap sau fratele său mai puțin greoi și inestetic, Tailwind.
 9. Modulul 9: JavaScript de nivel mediu
  Magia e doar știință prea avansată pentru tine.
  N-o să înșir cuvintele intraductibile din engleză prin care vom trece în acest modul, care au legătură cu tehnici și metode de programare avansată folosind JavaScript. Dar o să-ți spun că ai nevoie de ele dacă vrei vreodată să prinzi un job bun de Front End Engineer axat pe programare. Vorbim și despre structuri de date populare, algoritmi, librării externe și alte noțiuni care te fac programator adevărat.
 10. Modulul 10: Alte lucruri de care ai nevoie
  Știi cum e când simți miros de pizza și ți-e foame?
  E ca momentul ăla când ți-e poftă, vrei să afli mai multe despre ceva pentru care abia ai început să simți gustul și anticipezi foarte curând satisfacția unui job în domeniu. Folosește sentimentul ăsta să treci și prin noțiunile din capitolul ăsta. N-ar trebui niciodată să te oprești din a învăța un domeniu până nu-l și exploatezi așa cum a fost gândit să fie exploatat. Acum că ai ajuns până aici, ar fi și păcat să nu vorbim despre tehnologii de control al versiunii, despre console și cu ce te ajută ele, despre testarea front end-ului, despre viitorul aplicațiilor mobile (spoiler: sunt tot site-uri, majoritatea), despre framework-uri de JavaScript și cum să le alegi sau despre tehnici mai avansate de progressive enhancement și SEO.

Am pus aici esențialul unui curs de Front End pentru începători din punctul meu de vedere. Vom petrece niște luni de zile în cursul ăsta…

Acum hai să setăm și niște așteptări: cât de des apare câte un video și articol nou din curs?

Frecvență, lungime și granularitate

Minim o dată pe săptămână (cu puține excepții, în funcție și de ce timp am, cu job full time și alte obligații). Asta-nseamnă că dacă te apuci acum de învățat front end, sau dacă te-ai apucat deja și vrei să îți solidifici cunoștințele, vei avea ce face măcar câteva ore pe săptămână. Pe lângă video și articol, vei avea și niște teme pentru acasă care să te ajute să reții mai bine cunoștințele acumulate.

Mi-am propus să fac exclusiv video-uri și articole scurte, care încapsulează câte o bucată mică de informație, tocmai pentru că asta o face ușor de parcurs, reținut și pus în practică. Cine știe? Poate în unele săptămâni pot publica și mai mult de un video sau articol pe săptămână! Să vedem… Oricum, promit să nu fac niciodată rabat de la calitate, și mai bine întârzii câte un video sau articol decât să nu iasă la standardele mele. Asta e, sunt perfecționist… :)

Esențialul e că nu vreau să înregistrez în avans cursurile, vreau să le înregistrez de la o săptămână la alta. Și asta mă duce cu gândul la al doilea cel mai mișto lucru despre cursul ăsta…

Gânduri de final

Uite ce ar trebui să te încânte apropo de acest curs:

Nefiind preînregistrat, cursul ăsta va fi INTERACTIV și TU ai puterea să-l faci mai bun. Spre exemplu, eu public azi un video / articol despre ceva. Tu urmărești conținutul, îl parcurgi, înveți ceva, bagi niște practică și nu înțelegi ceva.

Într-un curs uzual, în punctul ăsta, fie ar trebui să cauți pe Google (ceea ce te sfătuiesc oricum să faci), fie să-ți întrebi profesorul (dacă-l ai), fie să te orientezi altfel ca să clarifici noțiunea pe care n-o înțelegi. În cursul ăsta, tot ce trebuie să faci e să lași un comment în video-ul sau articolul unde ai nelămuriri. Promit că fac tot posibilul să răspund la toate! Dar nu asta e partea mișto.

De fapt, partea cea mai mișto e că dacă mi se pare că bucata de conținut pe care tu nu ai înțeles-o merită suplimentată cu informație pe care n-am acoperit-o, voi mai face un video și un articol în care să acopăr fix informațiile care ți s-au părut neclare. În noul conținut, voi clarifica, voi da mai multe exemple și teme pentru acasă ca să nu te las cu ochii-n soare. Asta se va întâmpla indiferent când lași tu comentariul respectiv: fie că e la o zi după publicarea video-ului sau articolului respectiv sau la o perioadă mai îndelungată de timp.

Voi organiza video-urile în așa fel încât chiar dacă e altă cronologie a publicării, playlist-ul de curs, care e ăsta:

Playlist-ul Front End Development în Română (HTML, CSS, JavaScript – curs complet) se găsește gratuit pe YouTube, la: https://www.youtube.com/playlist?list=PLfTqvIG4roBq8YHdt3k6xX89xXkhSY95b

…a avea video-urile în ordine logică pentru a fi cât mai ușor de parcurs și învățat. În felul ăsta, TU mă ghidezi pe MINE să fac un curs perfect pentru TINE.

Dacă-ți place ideea și abia aștepți să intrăm în pâine, dă-mi un Like, Share tuturor prietenilor care vor să-nvețe front end și Subscribe la canal cu clopoțel și notificări ca să primești tot ce public!

Hai să facem din cursul ăsta cel mai tare curs de Front End în Română!

Eu sunt Viorel și pentru astăzi, te-am lăsat.

Spor la-nvățat!

Toate cursurile de Front End Development pentru începători pe care le-am scris până acum

 1. Modulul 1: Noțiuni introductive
 2. Modulul 2: HTML pentru începători
 3. Modulul 3: CSS pentru începători
  • În curând…
 4. Modulul 4: HTML pentru avansați
  • În curând…
 5. Modulul 5: CSS pentru avansați
  • În curând…
 6. Modulul 6: JavaScript pentru începători
  • În curând…
 7. Modulul 7: Alte noțiuni utile
  • În curând…

Scrie-mi mai jos în comentarii cum ți se pare cursul până acum și ce alte module ai vrea să mai adaug pe viitor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.