Sari direct la conținut »

De ce am nevoie ca să încep să lucrez în IT?

Bazele unei cariere în IT sunt Limba Engleză și Răbdarea
Bazele unei cariere în IT sunt Limba Engleză și Răbdarea

Salut, sunt Viorel Mocanu și sunt aici să te ajut cu informații și sfaturi despre cum e să lucrezi în IT, de unde să începi și ce ai nevoie să știi sau să faci ca să intri în breasla IT-iștilor. Nu vreau să îți spun doar cum să înveți bazele și să devii angajat în domeniu, ci cum să evoluezi în carieră și să îți deschizi orizonturile spre potențialul tău integral.

IT-ul e mare și foarte generic acum, față de cum era acum 20-30 ani. Deci să „lucrezi în IT” – pentru mine cel puțin – poate să-nsemne să fii programator, designer, project manager, tester, administrator de sisteme, digital marketer, specialist SEO, technical writer și așa mai departe, sau orice combinație de două sau mai multe specializări deja menționate. Dacă e așa de vast, de ce-ar trebui să mă asculți pe mine vorbind despre asta?

Foarte pe scurt: am 17 ani experiență în IT. Am fost și freelancer, și angajat; și „la firul ierbii”, și în top management; și la un moment dat o să pornesc și în direcția antreprenoriatului. Am lucrat și pentru agenții de publicitate, și pentru multinaționale de software, și pentru trusturi internaționale de presă cu mii de angajați și pentru startup-uri de 15 oameni, și mi-a plăcut fiecare secundă în care am avut ocazia să muncesc efectiv în domeniu.  Voi scrie în curând un articol în care îți voi povesti ceva mai pe larg despre mine – dacă ești curios poți lăsa un comment mai jos să-mi spui asta. Dar până atunci, hai să discutăm despre motivul pentru care citești articolul ăsta.

Am văzut că în ultimul timp „răsar” tot felul de oameni care par că vor să te ajute și de fapt asta e doar un prim pas pentru a-ți lua bani din buzunar. Vreau să încep prin a te asigura că nicio informație sau resursă care să te ajute să lucrezi (mai bine) în IT din ce vei găsi pe acest site, în canalul de YouTube și pe grupul de Facebook, nu va fi contra cost. Probabil voi face ocazional și sugestii de cursuri sau materiale premium de-ale altor oameni, însă doar ce știu sigur că merită. Nu mă motivează banii să scriu sau să fac video-uri. Mă motivează în schimb alte lucruri.

Ce mă motivează să îți povestesc despre ce ai nevoie să lucrezi în IT?

În primul rând, mă motivează satisfacția enormă pe care o am atunci când văd cum oamenii din jurul meu reușeșc să își canalizeze suficientă atenție și energie pe a învăța ceva nou și a progresa, și astfel a-și spori șansele să se descurce mai bine în carieră. Știu sentimentul pentru că am train-uit niște oameni care au reușit să facă asta. Am să-i rog pe câțiva din ei să vă povestească despre experiență în curând.

Având un pic de OCD și fiind destul de perfecționist și tipicar, mi-a plăcut dintotdeauna să învăț lucrurile „de la sursă” – de la cei mai tari experți în domeniu – și să înțeleg întâi standardele și regulile unui sistem, ca mai apoi să decid dacă merită sau nu să încalc vreo regulă sau standard în execuția unui task, ca un compromis în favoarea timpului mai scurt de livrare sau a costurilor mai mici pentru sistem sau companie. Ăsta e motivul pentru care mă bucur să văd că lucrurile sunt cu adevărat bine făcute, la standard din punct de vedere tehnic, structural, arhitectural și chiar și etic. Se întâmplă foarte rar, din păcate, și aș vrea să schimbăm asta, dacă se poate.

Știu că mulți dintre noi, odată ce învățăm să facem ceva, nu ne mai schimbăm obiceiurile chiar dacă suntem conștienți că „altfel e mai bine”, fiindcă așa ne-am obișnuit. Oamenii care mă cunosc știu că îmi doresc să influențez direcția și deciziile pe care le iau oamenii la început de drum în industrie, fie ei la liceu sau facultate, fie ei angajați nemulțumiți de job-ul existent sau șomeri în căutare de reconversie profesională. Ca să pornească „bine” din prima.

Bine-nțeles, îmi face mare plăcere să dezbat problemele respective, care sunt cumva fundamentale industriei, și cu oameni cu experiență, fiindcă sunt conștient că nu le știu pe toate și tot timpul am și eu ceva de învățat, mai ales într-o industrie cu un ritm atât de accelerat al schimbărilor.

Nu în ultimul rând mă motivează foarte mult faptul că – mai ales în vremurile astea tulburi – numărul de job-uri din România e în continuă creștere (la ultima mea numărătoare erau peste 50 de mii) și o parte substanțială din ele sunt în IT. Mi-ar plăcea foarte mult ca România să își accelereze exportul de servicii IT sau care au în componență operațională IT-ul, și să se repoziționeze mai sus decât era înainte de situația actuală în economia muncii pe plan european și global. Iar dacă pot să am și eu o influență cât de mică pentru această accelerare, mă onorează gândul că îmi fac și eu datoria.

Dacă te-am convins că merită să iei în calcul ce-am de zis în privința asta, permite-mi să îți spun – în sfârșit! 🙂 – cele două lucruri pe care trebuie să le stăpânești ca să pornești cu dreptul în direcția unui job în IT.

Primul lucru de care ai nevoie pentru o carieră în IT: Engleza

Primul lucru de care ai nevoie ca să începi să lucrezi în IT și să nu te simți atât de intimidat de volumul imens de cunoștințe din domeniu este stăpănirea limbii Engleze (în special cititul și scrisul). Limba engleză e esențială. 99% din volumul de cunoștințe și informații și cursuri și materiale și video-uri și training-uri și ce mai vrei tu, care te vor ajuta să îți dezvolți abilitățile de programare, design, project management, testing, marketing online și orice altceva din industrie, e scris în limba engleză.

Fără limba engleză, să te apuci de învățat orice abilitate digitală sau intelectuală mai nouă istoric vorbind (nu doar ceva din domeniul IT) e ca și cum te-ai apuca de gătit și ai putea folosi doar cuțitul și o tigaie veche, și nimic altceva. Nicio lingură, furculiță, oală sau carte de bucate. Sigur, cartofii prăjiți or să-ți iasă bine după câteva încercări, dar dacă îți cere cineva Foie Gras sau supă cremă de broccoli, o să-ți ia de zece ori mai mult să ajungi la același rezultat și gust, iar într-un final opera gastronomică n-o să se compare cu ce-ar putea să facă un bucătar cu același nivel de experiență dar cu acces la un simplu blender și o carte de bucate, decât dacă stai un an să repeți zilnic aceleași două rețete.

Nu spun că e imposibil să înveți… spre exemplu design dacă ai doar materiale în Română, spun doar că îți limitezi masiv posibilitățile și orizontul, fiindcă înveți „ca lăutarul” design doar după cum arată lucrurile, nu după logica din spatele lucrurilor. Logica asta se găsește în cărți care n-au fost niciodată traduse în limba Română, cum ar fi The Elements of Typographic Style de Robert Bringhurst. Ca să nu mai vorbim de faptul că, în programare spre exemplu, 90% din primul tău an de carieră o să fie petrecut pe forumuri și comunități de programatori ca StackOverflow, fiindcă și alții au avut aceeași eroare sau problemă cu funcția aia care crapă și au căutat ajutor în comunitate, alții cu experiență le-au răspuns, Google și-a notat „pe carnețel” întrebarea și răspunsul și când vii tu să întrebi același lucru, Google te trimite pe site-ul respectiv, poate cel mai vizitat de programatorii începători. Și ghici ce? Site-ul ăla e în engleză.

Nu ai nevoie să fii în stare să critici compoziția lui Shakespeare sau semiologia lui Joyce. Ai nevoie de vocabularul minim care să te ajute să înțelegi ce citești. Oricum IT-ul o să te ajute să înveți engleză mai ușor, dar eu sunt de părere că trebuie deja să ai niște baze solide de engleză ca să ai acces la toate cunoștințele lumii și Internetului și să îți accelerezi progresul.

Al doilea lucru esențial pentru a învăța orice: Răbdarea

Al doilea lucru fără de care șansele tale de reușită sunt minime și fără de care nu poți trece prin niciun proces transformativ învățând ceva din el, practic, este răbdarea. Nu contează dacă o infuzezi din când în când cu TikTok-uri, meme-uri și alte distrageri de la subiect sau o ai deja educată pentru că știi că viitorul tău depinde de ea. Nu contează dacă reziști doar 10 minute în fața unui tutorial de Vue.JS fiindcă te cheamă prietenii la un Fortnite sau la un videocall de izolare sau simți nevoia să-ți mai iei ceva de pe Asos, și abia 3 ore mai târziu mai reușești să smulgi încă 10 minute forțate pentru ce ți-ai propus. La spectrul opus, nu contează dacă ai motivația super puternică dacă ea nu e de durată. Poate treci printr-un PMP sau ISTQB în jumătate din timpul estimat inițial fiindcă știi foarte bine ce vrei de la tine și ulterior te împotmolești în munca efectivă. Oricum ar fi, ambele extreme sunt modulate prin răbdare și idealul e calea de mijloc, fiindcă – așa cum zice Taleb – singurul judecător al fragilității voinței tale este timpul. Dacă voința ta nu e de durată (nu este susținută de răbdare pe termen lung), oricât ar fi de puternică, o să îți fie foarte greu.

Răbdarea, voința, perseverența sunt calități fără de care nu progresezi în niciun domeniu, darămite într-unul în care ți se va pune la încercare atenția, spiritul logic, gândirea structurată și creativitatea. Răbdarea e esențială pentru că IT-ul e „easy to learn, difficult to master”. Adică bazele se-nvață ușor, dar trebuie să-ți păstrezi entuziasmul fiecare pas ulterior până când simți tu că stăpânești un concept sau un domeniu. Altfel, te mănâncă mediocritatea sau pur și simplu renunți. Dacă te-a mințit cineva până acum că a lucra în IT e simplu, ține minte că nu e. Începutul e mai simplu ca-n alte meserii, trebuie doar engleză și puțin curaj să-ncerci ceva nou, sau măcar curiozitate. Extrage-ți energia și răbdarea din curaj, nevoie, curiozitate sau perspectiva unei satisfacții viitoare și perseverează și după acel început ușor, și o să vezi că nici nu-ți dai seama cât de departe poți ajunge.

Doar atât?

Poate ai observat deja că n-am zis nimic de matematică, de fonduri pentru cursuri de mii și mii de euro, de vârsta prea înaintată sau prea fragedă, sau de IQ astronomic. Așa este, pentru că astea chiar nu contează penru o carieră de succes în IT. Te poți descurca excelent și fără ele, dacă stăpânești engleza și răbdarea. Voi scrie și face videoclipuri separate pentru fiecare din miturile legate de ce-ți trebuie ca să lucrezi în IT, voi scrie și face videoclipuri și despre părțile nasoale ale industriei, dar în special voi scrie și face videoclipuri despre cum începi să înveți domeniul, cum iei primul job, cum avansezi în carieră și cum înțelegi care ți-e potențialul real pe termen lung în industria de IT, orice ai fi făcut până acum și orice vârstă ai avea, de la școala generală până la pensie inclusiv.

Vă rog să lăsați mai jos în comentarii întrebări despre ce-am spus mai sus, sugestii despre temele pe care ați vrea să le dezbat, iar în funcție de asta îmi voi balansa scriitura. Pentru voi fac asta, până la urmă. Voi posta ceva nou în fiecare week-end.

În timpurile astea tulburi, poate că ai nevoie de cineva să te scuture puțin și să te încurajeze să mergi într-o direcție mai bună. IT-ul aduce după sine multe satisfacții și are multe secrete pe care abia aștept să ți le dezvălui. Fii alături de mine și înscrie-te la newsletter pentru a primi următorul articol. Hai să creștem comunitatea IT din România împreună!

Mulțumesc mult că m-ați citit până la sfârșit, vă salut până la articolul următor.

Comments
  • Buna ziua domnule Mocanu ! Ma numesc Adrian Iordan,am 50 de ani si sint absolvent de Psihologie.Am descoperit acest site si vreau sa va intreb daca la virsta mea pot intra in IT.Datorita profesiei cunosc metode si tehnici de invatare eficiente si rapide,astfel incit sa pot avansa repede(foarte repede,poate).Engleza sint la nivel mediu spre avansat(destul de bine la citit si scris,mai putin bine la vorbit).Exersez zilnic engleza si vorbesc saptaminal cu nativi.Pot lucra undeva ca part-time ? Sa incep ca tester ? Sint sanse mai mari de reusita ? Am inceput sa invat HTML si CSS,de pe internet.Ce parere aveti de intentiile mele ? Adresa de posta electronica este : aditaiordann@gmail.com.Nu stiu de ce in caseta s-a scris cu A.Am incercat sa scriu cu a,dar nu merge.Sanatate !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.