Sari direct la conținut »

15 cărți și o resursă care te transformă într-un Front End Developer mai bun

15 cărți care te pot face un Front End Developer mai bun

Ai făcut tutoriale, ai terminat câteva cursuri, ai câteva proiecte la activ și poate chiar ai lucrat deja într-un job de front end? Cărțile de mai jos te duc la nivelul următor, asigurându-ți o bază teoretică, retorică sau filosofică pentru a deveni mai bun/ă.

Azi voi vorbi despre cele mai bune cărți pe care le poți citi dacă vrei să devii un Front End Developer bun. Ți-am stârnit curiozitatea? Foarte bine! Pentru că la final, vei găsi și un link unde vei găsi o listă lungă de resurse gratuite care vor completa cărțile despre care vom vorbi și care te vor transforma într-un specialist de talie mondială. Varianta video a articolului e aici:

15 cărți care te pot face un Front End Developer mai bun
15 cărți pe care TREBUIE să le citești dacă vrei să fii un Front End Developer mai bun

Front End Development-ul e una din specialitățile mele. E unul din domeniile care-mi place cel mai mult. Și e printre primele în care m-am integrat încă de la începutul carierei, de la începutul anilor 2000. Încă din 1998, o mână de oameni se luptau cu morile de vânt să implementeze standarde web care să prevină browserele să separe Internetul (și munca necesară ca acesta să fie accesibil) în tabere polarizate în jurul jucătorilor majori. Mulțumită lor, principiul pe care s-a bazat Sir Tim Berners-Lee când a creat HTML-ul – accesul universal la informație – a fost întărit și a condus la explozia adopției Internetului astăzi. Fără standarde web și oamenii din spatele lor, ar fi fost mult mai greu pentru toată lumea să construiască site-uri, fiindcă ar fi fost nevoie să creeze și să mențină la zi mai multe variante de site pentru fiecare browser în parte. O parte din oamenii ăștia, care în mintea mea sunt niște eroi, au devenit mai târziu autori de cărți, cărți despre care vom vorbi astăzi.

Dar atenție! Voi vorbi despre cărți care tratează front end-ul „tradițional”. Adică „the front of the front end” cum am ajuns printr-o serie de evenimente nefericite să ne adresăm astăzi acestei discipline care NU include accentul pe limbaje de programare, ci pe arhitectură informațională și design de interfață. O să scriu un articol separat pe tema denaturării denumirii de Front End. Dar azi discutăm de cărți, așa că hai să nu mai tragem de timp:

1. HTML5 for Web Designers de Jeremy Keith și Rachel Andrew

Ca să poți face website-uri, ai nevoie să știi HTML, care e limbajul care descrie structura conținutului oricărei pagini web. Varianta a 5-a de specificație a limbajului formal HTML – sau HyperText Markup Language – e cea mai nouă și puternică de până acum. Cartea asta ți-l prezintă în detaliu și îți sugerează cum să-l folosești corect, conform standardelor internaționale.

Cartea e scrisă de Jeremy Keith și Rachel Andrew, și e prima carte din seria A Book Apart, o serie care mie personal mi se pare fundamentală pentru oricine vrea să lucreze în industrie.

Jeremy Keith e unul din oamenii care susține integritatea web-ului. El susține că toate site-urile ar trebui să se bazele pe cele mai rezistente tehnologii disponibile: HTML și CSS, și adăugirile de JavaScript ar trebui limitate în locurile unde e cu adevărat nevoie de ele.

Rachel Andrew este full stack developer din 1996 și autor sau co-autor de 22 cărți în domeniu. A contribuit la Google și W3C și chiar la dezvoltarea standardului CSS.

Recomand cartea tocmai pentru că a fost scrisă de oamenii ăștia.

2. CSS3 for Web Designers de Dan Cederholm

Altă tehnologie fundamentală pentru web este CSS, sau Cascading Style Sheets, care a ajuns la iterația a 3-a. Universul creativ care ți se poate deschide odată ce înveți cum se scrie corect și eficient CSS este aproape infinit. În cartea asta, autorul te trece pas cu pas prin toate proprietățile pe care le vei folosi zi de zi în munca ta de web designer și developer. Eu zic că e o carte importantă din cauza asta.

Apropo de autor, Dan Cederholm este co-fondatorul Dribbble, susținător al standardelor web și a lucrat cu YouTube, Microsoft, Google, MTV și alții de-a lungul vremii.

3. The New CSS Layout de Rachel Andrew

Pe lângă tehnicile pe care le vei învăța în cartea anterioară, The New CSS Layout de Rachel Andrew este una din cele mai importante cărți din care poți învăța cum să structurezi o pagină vizual folosind CSS-ul, și s-o faci corect și conform standardelor din secolul 21. Zona asta de layout, de structură vizuală, a fost mulți ani de zile o zonă destul de controversată, și abia odată cu apariția proprietăților moderne de layout folosind grid și flexbox am ajuns în sfârșit în punctul în care să spunem că design-urile noastre sunt construite eficient și coerent.

Am spus deja mai sus de Rachel Andrew, nu mai e nevoie s-o laud din nou.

4. Mobile First de Luke Wroblewski

Cartea asta a fost una din cele mai importante contribuții la felul cum ar trebui să abordăm cu toții design-ul și dezvoltarea site-urilor începând cu 2007. De ce 2007? Fiindcă atunci a apărut primul iPhone, și odată cu el, primul smartphone care avea un browser „adevărat” instalat pe el, nu o mizerie de surogat de browser WAP, cum era pe vremuri, pentru cei care mai țineți minte.

În cartea asta se descriu motivațiile și tehnicile de dezvoltare de site-uri pornind de la cele mai mici ecrane, care vin la pachet cu cele mai mari constrângeri de design și de experiență. E atât de importantă și populară încât autorul s-a decis ca pe lângă varianta fizică pe care o puteți comanda, să își publice cartea în format digital, gratuit pe site-ul celor de la A Book Apart.

Iar Luke Wroblewski este un lider internațional al design-ului de produs, care a contribuit la crearea a două startup-uri care au fost cumpărate pe rând: primul de Twitter, al doilea de Google. Acum e Director de Produs la Google și unul din cei mai prolifici contribuitori la trend-ul mobile first.

5. Mobile & Multi-Device Design – Lessons Learned Building Polar de Luke Wroblewski

Tot Luke Wroblewski a lansat acum ceva vreme niște concluzii derivate din construirea interfeței celui de-al doilea startup pe care l-a fondat, cel cumpărat de Google, și anume Polar. La fel ca precedenta carte, inițial a fost disponibilă în print, acum e disponibilă ca download gratuit de pe site-ul lui, în format PDF.

6. Responsive Web Design de Ethan Marcotte

Termenul – și mai târziu mișcarea Responsive Web Design a început cu acest articol de pe A List Apart, publicat pe 25 mai 2010 de Ethan Marcotte. În articol se descrie principiul absolut esențial al coerenței conținutului pe toate mediile unde acesta se poate consuma. Ceea ce acum 11 ani era o noutate absolută și presupunea mult efort de adaptare a design-urilor la toate rezoluțiile.

Odată cu apariția cărții cu același nume: Responsive Web Design în 2011, tehnicile necesare transformării unui site dintr-o construcție complet statică adaptată pentru o singură rezoluție de monitor la ceva fluid, dinamic, care să se muleze pe toate ecranele și dispozitivele s-au cristalizat și au intrat în mainstream.

Ethan Marcotte a pornit tot trend-ul ăsta responsive și a avut multe proiecte faimoase din sfera editorială: revistele New York, People și ziarul Boston Globe, printre primele site-uri mari responsive din lume.

7. Smashing Book #5: Real-Life Responsive Web Design de Vitaly Friedman & co

Ca o completare la cartea anterioară, Smashing Book 5 de la Smashing Magazine vine cu încă 5 ani de experiență în dezvoltarea de layout-uri responsive și adaugă un nivel în plus de complexitate și claritate tehnicilor pe care trebuie să le stăpânești ca să faci site-uri responsive.

Cartea are foarte mulți autori, dar eu îl arăt aici doar pe Vitaly Friedman, un băiat foarte de gașcă, redactor șef și CEO al Smashing Magazine.

8. Adaptive Web Design: Crafting Rich Experiences with Progressive Enhancement de Aaron Gustafson

O abordare nu neapărat tehnică, ci filosofică a principiilor de progressive enhancement pe care absolut orice Front End Developer ar trebui să le stăpânească, mai ales în ziua de azi. Progressive Enhancement înseamnă să construiești un website pornind de la conținutul care ar trebui să fie accesibil oricui, peste care poți adăuga straturi progresive de funcționalități și complexitate care să îmbogățească experiența celui care vizitează pagina respectivă, fără să-i defavorizeze pe cei care n-au acces la funcționalitățile respective.

Varianta mai veche a cărții e gratuită pe site-ul autorului.

Aaron Gustafson e un susținător a standardelor web și accesibilității pentru persoane cu dizabilități și lucrează la Microsoft.

9. Resilient Web Design de Jeremy Keith

Tot de la Jeremy Keith vine o carte care mie mi se pare fundamentală, legată de cum să nu bazezi toată arhitectura site-ului pe care-l accesează userii exclusiv pe JavaScript. Oamenii care lucrează în Front End astăzi au senzația că React, Vue și Angular sunt singurele variante de tehnologii web cu care mai merită să lucrezi, și eu tind să fiu de acord cu ei. Dar dacă vrei ca site-ul pe care-l construiești să fie robust și future-proof, e musai să-l randezi server-side, static și funcțional, iar JavaScript-ul să se așeze peste baza asta esențială care dacă lipsește, se pot întâmpla foarte multe lucruri nasoale. Urmează un articol special pe tema asta curând.

Cartea e disponibilă complet gratuit pe site-ul ResilientWebDesign.com, atât în format de site cât și în format PDF, audio și ePub sau Mobi.

Să-i mulțumim cu toții lui Jeremy pentru asta. 🙂

10. Accessibility for Everyone de Laura Kalbag

Accesibilitatea în termeni consacrați Front End-ului este disciplina de a te asigura că site-ul tău se poate folosi integral și fără probleme de persoanele cu dizabilități de orice fel. Vizuale (oameni discromați sau chiar oameni care nu văd deloc și trebuie să folosească cititoare de ecran ca să perceapă conținutul site-ului), motorii (oameni care nu pot folosi mouse-ul fiindcă au Parkinson și folosesc tastatura, screen reader-ul sau alte dispozitive speciale) și așa mai departe.

Sunt convins că dacă n-ai o astfel de dizabilitate e greu să îți imaginezi cum ar funcționa Internetul pentru oamenii cu probleme, dar dacă e construit cum trebuie, un site poate fi foarte ușor de folosit de cineva cu tehnologii și nevoi speciale.

Un miliard de oameni – 15% din populația lumii are o dizabilitate de vreun fel.

Laura Kalbag e designer, autor și fondator de organizație non-profit.

11. Git for Humans de David Demaree

GIT e un software de version control pe care trebuie să-l stăpânești dacă ești developer de orice fel, pentru că îți va salva viața – sau măcar munca – cel puțin de 100 ori pe parcursul întregii tale cariere.

Autorul te conduce prin hățișurile tehnice și nuanțele pragmatice ale folosirii tehnologiei respective.

David Demaree e scriitor, web designer, fotograf și product manager.

12. JavaScript: The Good Parts de Douglas Crockford

Majoritatea limbajelor de programare conțin părți bune și părți rele. Dacă vrei să devii Front End Developer, va trebui să te obișnuiești cu părțile rele din JavaScript, însă autorul cărții curente îți va face viața mai ușoară explicându-ți cum să nu îți urăști limbajul de programare. Dacă stăpânești cartea asta, îți va fi mult mai simplu să stăpânești apoi orice framework de JS pe care vei vrea să-l înveți.

Douglas Crockford e un guru de JavaScript care practic a inventat JSON-ul.

13. Clean Code de Robert Martin

Codul scris prost uneori funcționează. Însă codul care nu e curat poate distruge organizații întregi și proiecte cu totul. Nenumărate ore sunt pierdute în fiecare echipă curățând cod scris greșit, și cartea asta îți explică principiile pe care trebuie să le stăpânești ca să reduci numărul de linii de cod pe care le scrii prost, indiferent de limbaj.

Robert Martin, sau “Uncle Bob” cum e alintat în cercuri restrânse, e programator din 1970. Unii spun că a și învățat ceva pe parcursul celor 51 de ani de practică. A reușit și să fondeze Agile Alliance și tot curentul SCRUM.

14. Designing for Performance: Weighing Aesthetics and Speed de Lara Hogan

Ca om care face site-uri, ar trebui să-ți pese foarte mult cât de repede se-ncarcă site-ul făcut de tine. Asta afectează atât SEO ranking-ul (mai ales începând cu vara lui 2021) cât și decizia unui user de a rămâne sau nu pe site-ul tău. Răbdarea oamenilor e în scădere, și nimeni, absolut nimeni nu mai așteaptă ca site-urile să se-ncarce secunde întregi, fiindcă toată lumea e pe fugă. Citind cartea asta, care e disponibilă gratuit în format web sau contra cost în format fizic sau ebook, vei înțelege o parte din lucrurile pe care trebuie să le faci ca să eviți situația asta.

Lara Callender Hogan are pasiuni diverse, de la inginerie web la testare, de la management la public speaking, și e și o susținătoare a organizațiilor de caritate care luptă pentru cultul meritocrației la birou.

15. Progressive Web Apps de Jason Grigsby

Una din cele mai noi tehnologii disponibile, PWA-urile – Progressive Web Apps – permit, printre altele, înlocuirea aproape completă a aplicațiilor mobile native cu site-uri care se comportă ca o aplicație, și care sunt împachetate într-un wrapper nativ pe care-l poți pune în app store. Dacă știi ceva despre mobile development poți înțelege cât de puternic e conceptul ăsta și cât de multă muncă ne va salva tuturor în viitor. Vom avea un singur codebase și o singură aplicație de dezvoltat și menținut chiar dacă smartphone-urile începuseră să se abată de la funcționalități web-based la început.

Jason Grigsby a fost pasionat de lumea mobilă încă din 2000, dar pe atunci n-avea la dispoziție decât WAP-ul ca să se exprime. Azi se poate desfășura în voie și ajuta începători ca tine să învețe cele mai bune tehnici de Front End Development.


Lista de cărți ar putea continua, dar cred că e suficient pentru început. 🙂 Trebuie să vă sugerez să citiți și articolul cu sugestii de cărți despre Design și UX, care sunt domenii conexe Front End-ului și care vă pot ajuta să înțelegeți mai bine fenomenul. Plus că un specialist care după niște ani de aprofundare a front end-ului învață și Design sau UX e un specialist foarte căutat, fiindcă e o combinație foarte puternică pentru o companie care știe să folosească asemenea talente.

Și totuși, de unde învăț Front End la început?

Mai am ceva FOARTE important de subliniat. Cărțile de mai sus nu reprezintă nici pe departe singurele surse valide de informație în domeniu. Ba din contră, ele reprezintă mai degrabă un suport moral, situațional, retoric sau narativ pentru a te apuca serios de tutoriale și muncă efectivă în domeniu.

Front End Development-ul nu e genul de domeniu despre care citești și atât. Dacă vrei să fii un Front End bun, tutorialele și exercițiul individual sunt baza, iar cărțile te duc de la un nivel mediu (pe care ar trebui deja să-l stăpânești folosind tutoriale, cursuri și alte materiale) spre unul înalt al carierei. Te fac dintr-un front end mediu, un front end bun sau foarte bun. Trebuie să experimentezi, să testezi, să scrii cod, să-l validezi, să te ocupi de uzabilitate, performanță, accesibilitate, mobile-first responsive design și multe altele.

Pentru asta, găsiți la link-ul ăsta:

🔗https://bit.ly/vio-digital

o scurtătură către un soi de curs complet, o listă mare de resurse (majoritatea gratuite) care, dacă sunt urmate în ordine și asumate integral, pot transforma pe oricine într-un Front End Developer FOARTE bun. Am o variantă și la mine pe site dacă preferați să rămâneți prin preajmă, doar că nu e la zi (încă) și e limitată la zona de front end exclusiv.

Seria de recomandări de cărți va continua, însă o vom îmbina și cu alte video-uri și articole surpriză. Dacă ești curios sau curioasă și vrei să primești viitoare mele articole în notificări, tot ce trebuie să faci e să îți introduci adresa de mail în formularul din lateral.

Succes în carieră!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.