Sari direct la conținut »

30+ cărți pentru Graphic Designeri și UI/UX Designeri

30 cărți pentru graphic designeri și ui/ux designeri

Fiindcă tot suntem la început de an și e #newyearsresolution time, m-am gândit să fac niște liste cu cărți utile. Azi începem cu disciplina design-ului și a UX-ului, pentru care am ales cele mai bune 30 cărți pe care le poți citi pentru a fi un Graphic Designer sau un User Experience Designer bun.

Dacă ați face voi o listă de cărți pe care i-ați putea-o recomanda cuiva la început de drum în epopeea carierei de design, să-l/să o ajute să își formeze o bază sănătoasă, ce ați adăuga în lista de mai jos? Și – poate mai important – de ce? Aștept comentariile voastre.

Majoritatea link-urilor de mai jos sunt link-uri de afiliere: dacă faceți vreo comandă de cărți, pe voi nu vă costă nimic în plus, dar eu pot primi un comision pentru cumpărăturile făcute. Treaba asta mă va ajuta să susțin efortul de creare de conținut util pe blog și pe YouTube. Mulțumesc anticipat! 🙂

General (graphic) design

Așa cum v-am obișnuit, am și niște video-uri pregătite pe tema cărților – unul pentru design grafic în general și unul pentru user experience design – în caz că preferați să urmăriți video-urile în loc să citiți articolul. 🙂

30 cărți pentru graphic designeri și ui/ux designeri
15 cărți din care să înveți design grafic dacă vrei să începi o carieră în domeniu sau ai deja una și vrei s-o îmbunătățești

1. The Design of Everyday Things de Donald Norman

Pentru că explorează cele mai importante principii de design și usability într-un limbaj accesibil și ușor de parcurs și are multe exemple elocvente, chiar dacă unele sunt depășite.

2. The Elements of Typographic Style de Robert Bringhurst

Pentru că e „biblia” artei tipografice. Și arta tipografică stă la baza design-ului grafic din punctul meu de vedere, laolaltă cu teoria culorilor, teoria layout-ului și câteva principii elementare de genul contrastului și ierarhiei. E stufoasă dar chiar merită devorată fiecare pagină.

3. Thinking with Type de Ellen Lupton

Pentru că asigură fixarea celor mai importante fațete ale teoriei design-ului tipografic într-un format folosit în multe universități ca manual de curs, deci e ușor de parcurs și de asimilat. Ca un contrapunct mai light al cărții anterioare.

4. Grid Systems in Graphic Design de Josef Müller-Brockmann

Gestalt-ul layout-ului n-a fost niciodată prezentat mai sintetic și mai purist ca în cartea asta, după părerea mea. E o carte de referință pentru sisteme de grid-uri și, surprinzător, se poate extinde ușor la orice mediu.

5. Making and Breaking the Grid: A Graphic Design Layout Workshop de Timothy Samara

Pentru că e varianta mai ușor de parcurs și mai modernă a cărții lui Josef Müller-Brockmann, și are exemple coerente și relevante.

6. The Visual Display of Quantitative Information de Edward R. Tufte

Deși publicată inițial în 1983, cartea asta are niște teorie și exemple foarte actuale, fiindcă prezentarea informațiilor stufoase de genul graficelor, tabelelor și pie chart-urilor (practic orice implică statistică și volum mare de informații) nu s-a schimbat aproape deloc în 40 ani.

7. Information is Beautiful de David McCandless

Varianta mai modernă și mai experimentală a cărții lui Tufte, care încearcă să vizualizeze cam orice și de cele mai multe ori reușește cu o eleganță care inspiră sentimente de genul „eu oare de ce nu m-am gândit la asta?” sau „cum a putut ăsta să prezinte așa bine?”. L-am văzut pe tip prima dată într-un TED Talk, pe vreme când designerii nu erau cei mai frecvenți oameni care făceau TED Talks.

8. How to Think Like a Great Graphic Designer de Debbie Millman

Are calitatea de a prezenta un set divers de perspective asupra design-ului de la nume sonore, contemporane: de la Milton Glaser la Stefan Sagmeister, de la David Carson la Paula Scher, de la Michael Bierut la Chip Kidd. Interviuri interesante și „făuritoare de cultură”. 🙂

9. Logo Design Love: A Guide to Creating Iconic Brand Identities de David Airey

O abordare sinceră și directă a design-ului de logo-uri. Cuprinde și teorie, și prezentarea procesului, și exemple reale (inclusiv de clienți, nu doar de proiecte) și pare să fie o modalitate bună de a începe drumul către design-ul de identitate. 

10. Work for Money, Design for Love: Answers to the Most Frequently Asked Questions about Starting and Running a Successful Design Business de David Airey

Pentru cine are ambiții de freelancer sau de antreprenoriat în domeniu, cred că prezintă o viziune coerentă asupra challenge-urilor generice ale industriei. Mai ales că e prezentată perspectiva în care ești singur și lucrezi direct cu clienți, poate cea mai frecventă modalitate de a „munci pentru tine” în design.

11. How to be a Graphic Designer Without Losing Your Soul de Adrian Shaughnessy

Prezintă aspectele practice ale meseriei de designer pe care nu aveai cum să le înveți la facultățile de profil sau pe care nu ți le-a predat niciun mentor în domeniu. Compară munca în agenție versus freelancing, discută despre procesul de a-ți găsi de lucru, a prezenta proiecte și are o abordare pragmatică și coerentă. Nu e chiar ce zice titlul, dar e utilă.

12. Draplin Design Co.: Pretty Much Everything de Aaron James Draplin

Îl știți pe Draplin. E o figură. Și știe să povestească omul, inclusiv în cartea asta. Respinge bullshit-ul și încearcă să prezinte realist contextele în care s-a aflat – mai puțin din perspectiva lucrului ca designer și mai mult ca poveste de viață din care să poți trage singur concluzii. Toate procesele mentale și emoționale din viața lui pot servi ca exemplu și reper când ai tu însuți/însăți probleme similare.

13. A Practical Guide to Designing for the Web de Mark Boulton

Un primer destul de bun pentru principii sănătoase de design pentru web. Nu e suficient, dar e un început.

14. Design for Cognitive Bias de David Dylan Thomas

Una din cărțile cele mai bune și mai recente din colecția A Book Apart. Design-ul trebuie să fie și emoțional, nu doar rațional. Design-ul înseamnă rezolvare de probleme în primul rând, dar în al doilea rând are o componentă ilogică, intangibilă care merită explorată dacă vrei să fii un designer complet. Și nu e un manual de așa ceva, e doar o prezentare simplificată și narativă a problemelor potențiale cu care te confrunți ca designer și a unor eventuale soluții etice.

15. How to de Michael Bierut

Sunt mulți designeri (și profesioniști în general) care cred despre meseria lor că e cea mai importantă din Univers. Bierut nu e așa, e mai pragmatic și mai ancorat în realitățile pe care le poate percepe oricine. Design-ul vinde, prezintă, informează, explică și adaugă o dimensiune estetică de cele mai multe ori. Evident, design-ul poate face mult mai mult decât atât: să educe, să inspire sau să nici nu fie perceput (cum zicea Dieter Rams). Dar pe tot parcursul cărții, Bierut nu încearcă să găsească epopee metafizice care să explice de ce-a luat unele decizii pentru unele proiecte, și asta demistifică succesul pe care l-a avut și îl face accesibil oricărui designer aspirant.

User eXperience Design

În video-ul de mai jos prezint și vreo 6 cărți bonus, deci dacă preferați să vedeți varianta video, veți avea și mai multe sugestii de cărți de la mine:

30 cărți pentru graphic designeri și ui/ux designeri
15+ cărți din care să înveți User Experience Design (UX) dacă vrei să ai o carieră în domeniu sau să devii un specialist mai bun.

16. Information Architecture for the World Wide Web: Designing Large-Scale Web Sites de Peter Morville, Louis Rosenfeld

O carte de referință care stabilește bazele arhitecturii informaționale, care e una din disciplinele esențiale din UX. E stufoasă, dar nu duce lipsă de exemple, care chiar dacă sunt destul de vechi sunt încă relevante sau se pot adapta ușor unui context modern.

17. How to Make Sense of Any Mess: Information Architecture for Everybody de Abby Covert

O introducere mai light în arhitectura informațională, o referință mai ușor de parcurs DUPĂ ce ți-ai însușit bazele din cartea anterioară, care aprofundează noțiunile esențiale și servește drept mantră de bune practici.

18. Everyday Information Architecture de Lisa Maria Martin

O alte carte bună din seria A Book Apart, o privire modernă asupra IA-ului pentru cei care s-au speriat de prima carte de mai sus. Are audiență generală, deci e scrisă într-un limbaj ușor de parcurs și are sfaturi practice pentru multe contexte de care te poți lovi azi.

19. The Design of Everyday Things de Donald Norman

Am recomandat-o și mai sus, dar cred că merită sugerată și cuiva care vrea să meargă în direcția UX. Și asta fiindcă tratează design-ul din perspectiva rezolvării de probleme, și UX-ul are rol central în percepție prin descrierea affordance-urilor și a convențiilor de bază.

20. Don’t Make Me Think, Revisited: A Common Sense Approach to Web Usability de Steve Krug

Majoritatea oamenilor care lucrează sau vor lucra în UX au tangență cu Web-ul, iar cartea asta e una din ccele mai bine scrise și ușor de citit. Am recomandat-o tuturor celor care au vreo legătură cu domeniul, și cred că e mandatory reading pentru UX.

21. Interviewing Users: How to Uncover Compelling Insights de Steve Portigal

User testing-ul (tehnica interviului, qualitative vs quantitative, A/B testing, etc) e unul din cele mai importante aspecte ale UX-ului. Cartea asta detaliază aspectele interviului (în care intră și Steve Krug cu Rocket Surgery Made Easy, dar întotdeauna e bine să ai mai multe puncte de vedere).

22. Designing Web Usability de Jakob Nielsen

E mai degrabă o lecție de istorie despre cât de nașpa era în UX acum 21 ani și cât de mult am evoluat de atunci, însă principiile esențiale se păstrează. Plus că prezintă niște predicții interesante despre prezent, și unele sunt foarte accurate.

23. Designing with the Mind in Mind: Simple Guide to Understanding User Interface Design Rules de Jeff Johnson

Ne întoarcem la rădăcinile disciplinei de UI și UX: psihologie cognitivă și human-computer interaction. Cunoașterea principiilor datorită cărora regulile de UI și UX există și sunt așa cum sunt mi se pare esențială, și cartea asta explică și care sunt și cum se folosesc, fără să intre în detalii excesive și în teorie seacă și complexă.

24. Ui Is Communication: How to Design Intuitive, User Centered Interfaces by Focusing on Effective Communication de Everett N. McKay

Tot ce faci acum ca profesionist în domeniu se rezumă la o formă constrânsă la câmpul vizual și experiențial a artei comunicării aplicată în diverse contexte și cu diverse constrângeri. Cartea asta personifică interfețele, cu care poți avea conversații imaginate, și astfel relevă natura adevărată a UI/UX design-ului și înarmează designerii cu uneltele de comunicare de care mulți din noi am uitat.

25. Universal Principles of Design: 100 Ways to Enhance Usability, Influence Perception, Increase Appeal, Make Better Design Decisions, and Teach Through Design de William Lidwell, Jill Butler, Kritina Holden

Poate sunt eu defect, dar mie-mi plac listele. Și asta e o listă de tactici și strategii de îmbunătățire a interfețelor și design-urilor, cu ancoră solidă în psihologie și antropologie. Fiecare metodă descrisă ajută designer-ul creând constrângeri, care deși e contraintuitiv, de obicei ajută procesul creativ.

26. Measuring the User Experience: Collecting, Analyzing, and Presenting Usability Metrics de Thomas Tullis, William Albert

Cum îți măsori munca? Cum o prezinți altora? Cum transformi UX-ul într-o serie de KPI-uri care se pot urmări inclusiv de management sau de clienți? O carte simpluță despre cum să cuantifici eforturile tale și cum să le faci vizibile.

27. Seductive Interaction Design: Creating Playful, Fun, and Effective User Experiences de Stephen P. Anderson

Design-ul de interacție (animații, efecte, etc) e uneori omis de disciplina UX-ului, dar mie mi se pare util să existe o bază solidă de interaction design pentru orice profesionist din domeniu. UX-ul poate deveni sec și poate transforma design-ul într-o disciplină fără suflet, și niște seducție vizuală salvează de multe ori situația.

28. About Face: The Essentials of Interaction Design de Alan Cooper, Robert Reimann, David Cronin

Cartea asta e considerată una din cele mai importante cărți despre interaction design, indiferent de interfață. Un pic repetitivă, seacă și maniaco-obsesivă pe alocuri, dar foarte valoroasă oricum – rămâne o referință în domeniu.

29. Lean UX: Applying Lean Principles to Improve User Experience de Jeff Gothelf

Cum funcționează UX-ul într-o echipă agile de produs sau de agenție? Cartea asta prezintă metodologia, problemele și posibilele soluții pe care le poți folosi în contextul ăsta. E o carte practică, ceva mai lungă decât ar trebui să fie, dar merită parcursă oricum.

30. The User Experience Team of One: A Research and Design Survival Guide de Leah Buley

Una din cele mai pragmatice modalități de a încerca să rezolvi probleme de UX, mai ales în organizații în care nu primești suportul necesar ca să-l faci la scară mare, sau dacă lucrezi de unul/una singur/ă.

Materiale adiționale

💡 Varianta web a cărții „The elements of typographic style”: http://webtypography.net/toc/

💡 Site-ul în care vedeți toate graficele făcute de autorul Information is Beautiful, David McCandless: https://informationisbeautiful.net/

💡 Varianta 100% gratuită și 100% online a cărții How to make sense of any mess: http://www.howtomakesenseofanymess.com/

💡 Locul de unde am luat majoritatea schițelor de UX pe care le-ați văzut în video: https://uxknowledgebase.com/table-of-contents-4d24ed5114ac

Pe ce alte teme ai mai vrea sugestii de cărți?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.