Sari direct la conținut »

Cum depășești barierele unei cariere în IT?

Barierele pe care ți le ridici în calea unei cariere în IT. Și cum să le demontezi.

Ce te oprește să lucrezi în IT?

Am vorbit cu multă lume care avea tot felul de piedici și bariere care îi opreau să se gândească la o carieră în IT. Mi-am dat seama că e o problemă destul de comună. Vreau să demontez cele mai des întâlnite idei care nu te lasă să începi să înveți și să lucrezi în domeniu.

Barierele pe care ți le ridici în calea unei cariere în IT. Și cum să le demontezi.
Am făcut un video dedicat 100% demontării barierelor care te blochează să lucrezi în IT.

Bariera #1: N-am făcut școală de IT

N-o să vorbesc despre revoluția industrială și cum școala omoară creativitatea, fiindcă sunt oameni mult mai deștepți decât mine pe care poți să-i urmărești pentru asta.

O să-ți spun doar că orice școală din România ai fi făcut, chiar dacă ai fi învățat și ai fi luat 10 pe linie, asta NU te-ar fi pregătit pentru un job în IT. Cele 3 beneficii ale unei facultăți sunt surprinzător de puțin importante pentru o carieră de succes, fiindcă le poți dobândi și prin alte metode, fără să-ți pierzi 3-4 ani din viață.

  1. Te învață cum să gândești. Asta poți învăța și de unul singur dacă înveți de la cei mai buni din domeniu. Spre exemplu, în informatică materia din facultate e destul de stearpă și nu se bazează tot timpul pe cele mai bune practici, deci uneori te învață greșit. E drept, a avea o facultate în domeniu îți dă un mic avans, dar pe care îl poți recupera foarte repede dacă îți dorești cu tot dinadinsul să devii mai bun.
  2. Te pune în legătură cu oameni cu aceleași interese. Asta poate fi un început bun pentru o rețea de oameni cu care să colaborezi pe viitor, dar la fel se comportă și un loc de muncă mișto și relaxat.
  3. Îți dă o diplomă care îți recunoaște studiul în domeniu. Dar hai să fim serioși, în IT am auzit EXTREM de rar ca un angajator să NU ofere cuiva șansa unui job fiindcă n-avea nu-știu-ce facultate terminată. Ce știi să faci practic și demonstrabil e de 1000 ori mai important decât ce zice o diplomă despre tine. Cred că toți colegii mei de breaslă pot să confirme că în afară de părinții care pun presiune fiindcă așa sunt obișnuiți din trecut, n-o să-ți ceară nimeni diploma decât în locuri de muncă foarte rigide și în care probabil nu-ți vei dori să lucrezi.

Eu personal am o relație ciudată cu facultățile, am început 4 și am terminat 2, ambele la distanță, fiindcă încă din anul 2 de facultate m-am angajat full time. Freelancing-ul pe care-l făceam de câțiva ani în timpul liber, împreună cu experiența de la job mi-au dat mai multe cunoștințe decât orice facultate ar fi putut s-o facă în primii 3-4 ani de carieră. E nevoie de o revoluție în educație înainte să ne bazăm pe facultate – mă refer la siguranța faptului că te pregătește pentru viitor. Dacă vrei să-ți povestesc cum am început eu și unde am întâmpinat greutăți în școală și carieră, lasă-mi un comentariu, și o să fac un articol despre asta.

Bariera #2: N-am bani de cursuri sau mentorate de IT

Nici nu-ți trebuie! Așa cum ziceam și-n primul meu videoclip, eu cred că ideea de a arunca cu bani în problema carierei în IT e greșită dacă nu ai contextul necesar.

Cursurile de mentorat costă mii de euro? Nici măcar nu te gândi la ele, și în special nu ceda presiunilor să-ți faci credit pentru asta sau să îți spargi banii puși deoparte, decât dacă știi sigur că tu nu te motivezi în niciun alt fel decât dacă ți-e permanent frică să pierzi banii ăștia (adică faci mentorship-ul, dai banii și nu te ții de treabă). Dacă doar frica de pierdut bani te motivează, ca un sfat personal, măcar nu te îndatora la bancă pentru asta, și nu vinde lucruri din casă, ai șanse mari să regreți asta ulterior. Mentoratul poate fi și gratis, și se poate găsi fie în comunitățile online fie la locul de muncă din industrie. Plus că definiția mentoratului spune că tot tu trebuie să faci munca propriu-zisă de învățare, mentorul doar te ghidează în direcția bună. Și fix asta vreau să fac eu aici, pe blog și pe canalul de YouTube, fără să-ți cer niciun ban. 🙂

Cursurile online costă sute de euro? Nu toate! Și sunt unele foarte bune găsite de mine de-a lungul timpului în care merită să investești timp, și care sunt gratis. Partea mișto e că am strâns laolaltă multe din ele (care țin de disciplina front end development-ului în special) într-o pagină specială pe care urmează să s-o îmbogățesc cu mai multe materiale, pe alte nișe. Fiind totul gratis, tot ce-ți trebuie e voință să-l parcurgi și dorința să folosești cunoștințele de acolo într-un proiect personal care să le solidifice. Și gândește-te că sunt astfel de resurse disponibile peste tot, în aproape orice domeniu. Trebuie doar să întrebi oameni care se pricep dacă sunt OK sau nu acele cursuri, fiindcă o parte sunt slăbuțe și n-are sens să-ți pierzi vremea cu ele. Și ca să ai oameni pe care să-i întrebi, m-am gândit să încep o comunitate – un grup de Facebook pe care-l găsești tot în descriere, unde te poți înscrie și pune întrebări.

Cărțile sunt scumpe și greu de găsit? În principiu oricine poate face comandă pe Amazon pentru cărți dacă nu le găsește în România. Într-adevăr,  sunt puțin peste medie ca și costuri, dar poți amâna momentul investiției în ele până după ce strângi niște bani. E singura investiție financiară care cred că merită, fiindcă unele din ele sunt foarte bine documentate și sunt referințe în domeniu, și rămân cu tine permanent după ce le parcurgi prima dată, ca să te ajute de fiecare dată când ai nevoie.

Bariera #3: Nu am calitățile necesare ca să lucrez în IT

Nu știi matematică? Și ce dacă? Nu ai nevoie de foarte multă ca să fii Programator spre exemplu. Și nu ai nevoie aproape deloc de ea dacă vrei să fii Tester, Account Manager, Project Manager, Designer și așa mai departe.

Nu te pricepi să lucrezi pe calculator? Niciunul din noi n-a știut până nu a început s-o facă zilnic. Dac-o faci zilnic nu ai cum să nu evoluezi. Dacă ești aici înseamnă că știi să folosești YouTube, și deci știi să cauți cursuri gratis pe platforma asta și pe Google care să te „alfabetizeze digital”.

Nu știi engleză? E important să știi engleză fiindcă 90% din materialele cele mai utile pentru a învăța aproape orice sunt în engleză. Vestea bună e că ai aplicații sau cursuri intensive, inclusiv online, și în câteva luni poți avea bazele de care ai nevoie să te descurci, dacă-ți și asumi că nu te oprești din a învăța engleză constant până o nu stăpânești.

Nu ai răbdare? Așa cum am scris și pe blog, ai nevoie de răbdare ca să poți învăța eficient. Trebuie să ai răbdare în primul rând cu tine, să înveți că e OK să simți că nu știi, să ai frustrarea că nu înțelegi, să ai un oarecare disconfort. Fix ăsta te va motiva să sapi mai adânc și să înveți să găsești pe cont propriu răspunsurile tuturor întrebărilor tale. Și dacă te blochezi, poți oricând să apelezi la cineva din domeniu care se pricepe, și care, dacă are puțin fler, te poate învăța „să pescuiești”, cum se zice.

Crezi că nu ești suficient de deștept? Hai să fim serioși, definiția inteligenței așa cum o înțelegem acum se învârte în jurul abilității de rezolvare a problemelor. Și dacă te dezvolți în IT, garantat îți vei îmbunătăți abilitățile astea. Multe din job-urile din IT sunt foarte logice și te obișnuiesc să ai persistențacauți singur sau singură rezolvări la probleme. Logica, persistența și abilitatea de căutare sunt ca un mușchi pe care-l antrenezi și devine mai puternic. Mai mult: majoritatea din noi strălucesc cu adevărat în cel puțin una din inteligențele definite de Gardner. Și majoritatea abilităților ăstora își găsesc loc și în IT într-un fel sau altul, fiindcă a lucra în IT nu înseamnă doar să fii programator, sunt zeci de feluri de job-uri complet diferite la dispoziția ta. Așa că nu te desconsidera și perseverează!

Am ratat ceva? Spune-mi în comentarii, și promit să fac un articol dedicat miturilor și preconcepțiilor din lumea IT.

Bariera #4: Sunt prea bătrân să am un job în IT

Am avut colegi de 40-50-60 ani, fie în roluri de execuție (programatori, designeri) fie în roluri de conducere (team leaderi, manageri). Ei contrazic complet ideea asta.

OK, dacă te apuci la 40-50-60 de ani o să ai ceva mai multe piedici, dar doar pentru că ți le vei pune singur sau singură. Mentalitatea e cel mai mare inamic.

Poate nu mai ai răbdarea să nu ai rezultate rapide, fiindcă poate te apuci de nevoie și nu din pasiune. Vestea bună e că sunt tipuri de job-uri care sunt ușor de învățat și au rezultate foarte rapide. După o perioadă în care îți crește încrederea în tine poți aborda alt job similar, mai ambițios. Comparat cu alte industrii, IT-ul se apropie de ce se numește meritocrație, și dacă înveți și muncești mai mult, în general avansezi fără prea mari bătăi de cap.

Dacă te simți depășit de ritmul de dezvoltare a industriei, și totuși vrei să recuperezi, va fi mai dificil decât îi va fi cuiva de 20 de ani fiindcă sunt tabieturi și obiceiuri care poate îți mănâncă timp și energie. Dar dacă nu îmbrățișezi confortul care poate fi dăunător pe termen lung, și găsești resurse interioare să treci peste preconcepții și peste ego, ai să descoperi un mediu surprinzător de bine structurat, cu care te poți familiariza prin tutoriale video care-ți arată practic cum obții rezultate super repede și te învață cum să faci programare, design, project management, testare sau alte astfel de lucruri într-un mod foarte abordabil.

Trebuie să re-înveți să nu știi lucruri, să iei ceva de la început. Serios, e mai simplu decât crezi.

Bariera #5: Nu se câștigă bine la începutul unei cariere în IT

Da și nu. Cu cât un job e mai simplu și mai ușor de automatizat cu atât vei avea salariu mai mic la început. Asta cred că e valabil în orice industrie.

Cu toate astea, în IT posibilitățile sunt numeroase și în funcție de afinitățile personalității tale și lucrurile care-ți plac, poți găsi tipuri de job-uri unde-ți va fi ușor să avansezi datorită felului cum ești construit.

Și să nu uităm că media salariilor în IT e totuși net superioară altor industrii, deci imediat ce depășești cel mai de jos nivel, lucrurile se schimbă disproporționat în favoarea ta, față de alt domeniu.

După 1-2 ani experiență în web development, spre exemplu, salariul tău poate crește cu 50%. După alți 2-3 ani, valoarea ta în piață se dublează, și dacă nu te plafonezi și continui să înveți lucruri noi, tangente cu specializarea inițială, sau poate chiar complet diferite, poți ajunge inclusiv la sume de 2-3-4-5 mii de euro pe lună după 10 ani în domeniu, dacă ai avut flerul să te nișezi pe lucruri mai greu de făcut sau mai rar întâlnite, dacă ai fost temerar și ți-ai asumat responsabilități de leadership sau dacă ai făcut mișcare laterală în zona de management și strategie.

Alt exemplu: un tester are printre cele mai mici salarii din domeniu la începutul carierei. Și tot ce trebuie să știe să facă e să folosească sistemul pe care-l testează și să fie organizat în a semnala problemele. Dacă însă se apucă să învețe și un minim de skill-uri de programare, ar putea să devină AQA (adică programator care automatizează testele) și să își multiplice salariul de la început de 3-4 ori.

Depinzând de efortul depus înainte să cauți job, primul tău job va avea un salariu de început proporțional cu acel efort. Dacă vrei să fii tester, durează 2-3 săptămâni să înveți principiile de bază și te poți angaja direct, și da, nu se câștigă bine la început, dar trebuie să-ți asumi că dacă nu crești în experiență și în cunoștințe, nu vei depăși un nivel de bunăstare mediu în genul ăla de job.

Care sunt motivele întemeiate care te pot încetini într-o carieră în IT

În altă ordine de idei, să știi că sunt și motive întemeiate care îți vor îngreuna progresul. Nu te vor opri de tot, dar îți vor face viața mai dificilă.

E greu. Da, dacă ți-a zis cineva că e simplu, te-a mințit. E ușor să începi, dar e greu să ajungi sus, dar așa e în orice domeniu. Concentrează-te pe a face ceva ce-ți place însă, și n-o să conteze că e greu, n-o să resimți greutatea, fiindcă o să descoperi o pasiune pentru domeniu, pe care apoi e greu s-o mai pierzi, și va fi cu tine toată cariera.

Nu ai voință. Ți-e lene. Da, ni se întâmplă tuturor, și pare intimidant să începi ceva substanțial. Complexitatea aparentă e scuza perfectă. Dacă ești aici, mai uită-te la video-urile mele următoare. Din nou, dacă ai mintea deschisă, o să te conving că e fun și mișto să lucrezi în IT și n-o s-o faci din obligație, ci din curiozitate. Și n-o să simți că e „muncă” ci amuzament.

Ai alte pasiuni. Respect, jos pălăria, îți urez să le urmezi cu succes și rezultate maxime! Video-ul ăsta nu e pentru tine decât dacă te gândești să legi pasiunea ta de domeniul IT. În rest, susțin 100% ideea că oamenii ar trebui să urmărească o carieră care să-i satisfacă, fiindcă doar așa pot excela și pot să fie fericiți. Eu mă adresez mai degrabă oamenilor care nu-s încă foarte convinși, sau sunt convinși dar le e frică. Și, cum ziceam, există și oportunitatea să legi mai multe industrii sau discipline între ele: IT-ul e printre cele mai versatile zone de muncă, și sunt puține pasiuni pe care nu le poți lega de domeniul ăsta dacă vrei. Și dacă e așa, uită-te în continuare la video-urile viitoare.

Concluzie

Eu sunt convins că majoritatea oamenilor pe care-i tentează o carieră în domeniu, care simt un soi de chemare în direcția IT-ului și care până acum nu s-au simțit motivați sau îndreptățiți să urmărească visul ăsta, ar trebui măcar să încerce. Dacă există deja materiale care te pot îndrepta în cea mai bună direcție să te apuci de învățat, de ce să n-o faci? Nu mai amâna, încearcă să îți schimbi viața chiar acum, și gândește-te unde ai putea să fii în câțiva ani, după niște experiență adunată în domeniul IT și niște trepte urcate în ierarhia unei companii, sau chiar a propriei tale firme.

Dacă te-au ajutat informațiile prezentate aici să îți faci curaj să te apuci de învățat, începe de aici: Curs de IT: Materiale gratuite despre Web Development – unde găsești un soi de curs, o listă de resurse, tutoriale și informații care reprezintă o introducere eficientă în domeniul front end development-ului (care e printre cele mai ușor de abordat meserii din cadrul industriei IT).

Te invit să te înscrii și la newsletter-ul meu, unde vei primi curând și mai multe materiale utile.

Mult succes în carieră!

Comments
  • Buna! Te am urmarit oe net si voiam sa ti cer un sfat. Ai un mail unde pot savti scriu, sa ti expkic situatia mea, si sa mi spui sincer daca are rost sa ma apuc de web design. Multumesc frumos!

  • Felicitari pentru articol! chiar te ajuta sa vezi altfel lucrurile si sa fi mai motivat pentru a incepe sa inveti. Cunosc multe persoane care doresc sa inceapa o cariera in IT venind din alte domenii, insa problema lor ca si a mea este ca nu stii cu ce sa incepi sa iti fie mai usor. Alta problema este aceea ca la cursurile de programare inveti un anumit limbaj de programare, insa nu prea corelezi cu realitatea sau la ce ajuta.

  • Salut ! Aș avea și eu rugămintea dacă îmi poți da o adresă de email pentru a-ți scrie și a-ți cere o părere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.